Balesetek, gázolások, anyázás és verekedés egy újbudai parkban. Pedig állítólag csak két táblát kellene arrébb tenni

2015.05.22. 09:37
Itt most épp kevésbé veszélyes bringások hasítanak az úton, de a videókon látszik, milyen a helyzet valójában
Itt most épp kevésbé veszélyes bringások hasítanak az úton, de a videókon látszik, milyen a helyzet valójában
Fotó: Google Street View

Sajnos a közlekedésfejlesztésről gyakran olyan emberek döntenek, akik a várost csak autóablakból ismerik, azt is csak az oldalsón keresztül, mert a szélvédőt kitakarja a sofőr feje. Aki nem érti, mi a különbség egy közös használatú, forgalomcsillapított belvárosi utcácska és mondjuk a Hungária körgyűrű között, az valószínűleg azt sem fogja föl, miért más egy gyalogosok és bringások által közösen használt terület meg az, amikor egy elsősorban kutya- és gyereksétáltatásra, játszóterezésre használt parkon átvezetnek egy nagyforgalmú bringautat. 

Pontosan ez utóbbi történt Újbudán a Hamzsabégi sétányon, ahol egészen elviselhetetlenek már az állapotok. Egy kedves olvasónk, akit folyton lepattintott az önkormányzat és az országgyűlési képviselő is, most nekünk írt indulatos levelet.

A XI. kerületben lakom és a Hamzsabégi parkon átvezető kerékpárúttal kapcsolatban lenne néhány észrevételem, mert évek óta nagyon durva konfliktusok helye és az önkormányzat nagy ívben szarik rá.

A szokásos spúroskodás, a parkban átmenő sétányra "ráeresztették" a bicikliseket. Kiraktak két két táblát az elejére és a végére, eleinte volt némi felfestés, majd csá. Közben Amszterdammá vált a város, mindenki bringázik és reggelente, illetve esténként ömlenek a bringások a parkon át, ahol viszont rengeteg a futó, kisgyerekes, babakocsis és kutyások, illetve kutyáik. Ezzel a harci helyzettel már adott is a paprikás hangulat.

Mindeki a magáét nyomja, a "gyalogosok" is és a bringások is. Mindkét oldalról vannak nagy parasztok.

Ezerrel döngetnek a bringások, szlalomoznak emberek, babakocsik között, centizgetve, tényleg veszélyes a helyzet. Ha valaki utánuk szól, akkor már nem sürgős, visszakanyarodnak és kezdődik a cirkusz.

Volt itt már pofozkodás, bukósisakkal verekedés, a 70 éves nyanyát simán lebüdöskurvázzák, az már köpött le biciklist, szóval igazán Benny Hill-es helyzetek vannak, amik persze olyankor nem tűnnek viccesnek.

Simán elütnek kutyát és leszarják ,mennek tovább. Azért egy 1500 eurós kutyán átmenni és megállás nélkül továbbtekerni parasztság, de estek már el dalmatában, aki megrémült és elszaladt, majd napokig keresték, mire a bringás csak annyit tudott mondani, hogy gondolta.

Bringások a Hamzsabégi útnál

De persze a másik oldal is ilyen, reggelente a nyanyakommandó szívbaj nélkül elfoglalja a sétányt és ott mennek lassan, nem számít, hogy elfér-e a biciklis, vagy sem. Azok meg jönnek, nem gyenge tempóban, milliméterekre suhannak el, néha nekimennek embereknek, se egy bocsánat, semmi. Megy az óbégatás, az anyázás, és a verekedés.

Én mindkét oldalt képviselem, bringázok is, de van kutyám is, bár bevallom, szerintem emberekre sokkal veszélyesebbek a bringások, mert a kutya elszalad. Lényeg, rengeteg bejelentést tettünk és

kértük, hogy helyezzék át a bringautat a vele párhuzamos Sárbogárdi útra, vagy a Kanizsai utcába, hiszen mindkét helyen amúgy is járnak a bringások. Válasz: egy középső ujj.

A legutolsó válasz az országgyűlési képviselőtől (Dr. Simicskó István) érkezett, miszerint nagy költséggel jár az áthelyezés (mint mondtam, 2 db táblát kell csak átcsavarozni), illetve közbeszerzési eljárást kell kiírni hozzá (sic!?!). Ma egyébként elhelyeztek a parkban 4 db kerékpár tárolót (P alakú), ami szerintem többe került, mint a két tábla átszerelése, szóval a pénz, duma.

Bringások a Hamzsabégi útnál

Tudom, a rakparton is hasonló a gond, és mindkét fél (gyalogos és kerékpáros) szenved ettől, de talán ezt kellene erőltetni, hogy az ilyen "közös" utakat szüntessék meg. Nagyon balesetveszélyes és sokkal jobban a bringások ellen hangolja a közvéleményt. A bringások már felhergelve hajtanak a parkba, alig várják, hogy a sok "szemét kisgyerekes és rohadt kutyás" ellen fordulhassanak, és viszont.

Folyamatos a beordítozás egymásnak, pofozkodás, kurvaanyázás. Simán leszáll a bringáról a kisgyerekét vivő apa és nekiáll verekedni kora reggel, de ugyanilyet biciklis anyukától is láttam. A sebességkorlátozásról fogalma sincs egyik félnek sem, csengőt alig használ valaki (hozzáteszem az ugye, nem menő, ha van csengő a bringán, meg lámpa), esténként ugyanez vissza, lámpa nélkül ezerrel döngetnek és lassítás nélkül szentségelnek le a bringákról.

Nagyon durva vége lesz, volt már amikor a parkban ágakból komoly útakadályt építettek és nem egy bringás esett el benne nagyon csúnyán. Tudom, vannak ennél fontosabb dolgok is, de itt tényleg nagyon nagy a bringás forgalom, lévén az Etele tér felől (plusz Budaörs, stb.) erre vezet a bringaút a belváros felé.

Sajnálom, hogy feltartottalak, de egyszerűen esélytelen hivatalosan megoldani, márpedig mindkét félnek az lenne a legjobb, ha ez békésen megoldódna. 

Ti is tekertek, sétáltok, sétáltattok, anyáztok arra? Szerintetek is gáz a helyzet, vagy teljesen oké? Na és ha gáz, akkor hogy oldanátok meg? Jöhetnek a tippek ide, vagy akár a Facebookra is.