Fekvőrendőrökkel raktak végig egy bicikliutat Párizsban

2017.02.08. 14:20 Módosítva: 2017.02.08. 14:22

Kapaszkodjanak meg: Párizs külvárosában fekvőrendőrökkel próbálják elérni, hogy a motorosok és az autósok ne hajtsanak fel a bicikliútra. Még elképzelni is fájdalmas, milyen lehet biciklivel végiggurulni a pici, sűrűn rakott döccenőkön, nem meglepő tehát, hogy a környék kerékpárosai a fekvőrendőrök felszedését követelik. A helyi tanács szerint viszont pont az ő biztonságukat szolgálja a döntés, írja a Road.cc.

A Parisien figyelmét egy francia biciklista-aktivista-blogger hívta fel a helyzetre, mikor azt írta: akár botot is dughatnának a küllőik közé, pont olyan veszélyes döccenőkkel végigrakni egy lejtőt. A fekvőrendőrökkel szétbombázott bicikliút a Párizs belvárosától 5 kilométerre fekvő Montmagny községben húzódik egy gyalogos járda mellett. Ahogy a Parisien fotója is bizonyítja, a fekvőrendőrökkel egyelőre annyit értek el, hogy a biciklisták átszokjanak a gyalogos járdán tekerésre.

A 10 cm magas döccenőket még decemberben igazán jóhiszeműen fektette le az önkormányzat: annyit próbáltak megoldani, hogy a túl keskeny Rue Pelletier-n ne úgy előzzenek az autósok és motorosok, hogy felhajtanak a bicikliútra. A lakosok jelentették, hogy néha egészen komoly veszélyben voltak az arra közlekedő gyerekek, ezért aztán mikor egy biciklistát így ütött el egy autó, az önkormányzatnak lépnie kellett. 

Montmagny polgármestere, Patrick Floquet azt mondta, ez csak egy átmeneti megoldás a szükséghelyzetre, tavasszal magasított padkával fogják megvédeni a kerékpárutat, és felszedik a fekvőrendőröket. A biciklisták viszont átmenetileg sem elégedettek, ugyanis egy korábbi tanácson még azt ígérték nekik, hogy csak pici döccenőket raknak majd le, nem lassításra kötelező buckákat. Félő, hogy a buckákat kerülgetők több balesetet okoznak majd, mint amitől eddig tartani lehetett.