Érdekel, hányan bringáznak a fővárosban?

Na akkor idesüss! Itt a forgalomszámlálók naponta frissülő online térképe

2017.02.15. 07:35
Screenshot 2017-02-14 16.16.07.png

Tavaly ősszel nagy örömmel adtuk hírül, hogy kerékpáros számlálókat telepít a főváros. Azóta viszont egy árva hangot nem hallottunk felőlük, pedig izgalmasnak ígérkezett, hogy a meglevőkön kívül négy fix és két mobil számlálót pakolnak le a városban, az utóbbi kettőt mindig más helyre. Ez alapján lehet jobban tervezni majd a közlekedés fejlesztését. 

Úgyhogy rákérdeztünk a BKK-nál, hogy mi újság. Mint kiderült, nem csak hogy működnek a számlálók, de ráadásul online követheti bárki az eredmények alakulását!

2016 végéig négy fixen telepített és két mozgatható új számlálóberendezéssel, 3-ról 9-re nőtt a Budapesten alkalmazott automata kerékpárszámlálók száma. A berendezések az év 365 napján, napi 24 órában rögzítik az áthaladó kerékpárok számát, valamint az áthaladás irányát. A detektorok által mért adatok online is nyomon követhetők a berendezéseket gyártó Eco Counter weblapján.

Az adatok naponta egyszer frissülnek. A Múzeum körúton és az Andrássy úton működő egy, illetve két mérőeszköz mellé a Bem rakparton, a Weiss Manfréd úton, a Hungária körúton, valamint az Árpád híd pesti hídfőjénél létesült új mérőállomás, melyek közül az utóbbi jelenleg még tesztüzemben működik.

A két mobilberendezés 2016 novemberében a Múzeum körúton a Szabadság híd felé tartó irány kerékpársávját mérte, jelenleg pedig a Műegyetem rakpart gyalog- és kerékpárútjának, valamint a Rákóczi híd gyalog és kerékpárútjának kerékpáros forgalmát méri. Azokon a helyszíneken, ahol rövidebb ideig tartottak a mérések, a mértékadó forgalmat időszaki tényezővel történő felszorzással számítjuk (e tényezőt a korábbi és jelenlegi egész éves mérések alapján határoztuk meg), tehát a téli mérési adatokból az egész éves adatok is kiszámíthatók. 

Röviden: ide tessék kattintani és kitárul a világ! Havi, heti, és nap szinten böngészhetjük, mikor mennyien tekernek Budapest kilenc különböző pontján. Bízunk benne, hogy ez még csak a kezdet, de annak mindenesetre nagyon biztató - hajrá!

Te is szoktál kerékpárral közlekedni? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!