Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Ismét kinyitott a kulcsfontosságú szumátrai reptér

2005.01.04. 12:58
Banda Aceh repülőterét egy egész napra le kellett zárni kedden, miután egy repülőgép balesetet szenvedett leszállás közben. A katasztrófa által leginkább sújtott tartományban a szárazföldi mentőegységek még mindig nem jutottak el számos elzárt településre.
Tizenöt órán át tartott zárva a szökőár által leginkább sújtott indonéziai Aceh tartomány fővárosának repülőtere, miután egy repülőgép leszállás közben balesetet szenvedett kedden, írja a BBC.

A légiforgalmat ellehetetlenítő, megsérült Boeinget tizenöt órával a baleset után egy légzsák segítségével szállították el a kifutópályáról, így szabaddá vált az út a segélyszállítmányokat szállító repülők előtt.

Tehenet gázolt

Szumátra szigetének északnyugati részén a legkritikusabb a helyzet, ahol a december 26-i katasztrófa több mint nyolcvanezer áldozatot szedett, egymillióan váltak hajléktalanná, ezért a víz, élelem és gyógyszer eljuttatása létfontosságú a humanitárius katasztrófa megelőzéséhez.

Az indonéz fővárosból, Jakartából érkező Boeing 737-es baloldali futóműve leszállás közben leszakadt, az oldalára dőlt gép végigkarcolta a betont, és elgázolt egy tehenet.

A túlzsúfolt, egyszerre a civil és katonai gépeket is kiszolgálni kénytelen repülőtéren tizenöt órán keresztül csak helikopterek tudtak közlekedni.

"Ennél rosszabbat el sem tudtam volna képzelni" - jelentette ki az eset kapcsán a térségben tartózkodó, a segélyek szállításában főszerepet játszó Abe Lincoln anyahajó egyik kapitánya a Reutersnek.

Háromezren négy vécére

Bár az amerikai tengerészet szerint a repülőtéren már elég szállítmány van, amit a reptér kinyitásáig el tudnak szállítani, segélyszervezetek szerint továbbra is komoly veszélyt jelent a fertőzésveszély.

"A [Banda Aceh-i] táborokban háromezer embert szállásoltunk el, rájuk mindössze négy darab vécé jut. Normális esetben 20 ember használ egyet. Ha a körülmények nem változnak meg nagyon gyorsan, válságosra fordul a helyzet" - jelentette ki a BBC-nek a CARE segélyszervezet helyszíni vezetője, Titon Mitra.

Az ENSZ továbbra is attól tart, a halálos áldozatok a jelenleg már 150 ezret is meghaladó száma "exponenciálisan" nőni fog. A Szumátrán működő mentőalakulatok számos elzárt helyre még el sem jutottak, a szökőár ugyanis hidakat söpört és utakat mosott el, megközelíthetetlenné téve több települést.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.