Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Újabb földrengések Iránban

2004.01.07. 15:06
Harmincat óra alatt 22-szer rengett a föld Iránban, ezúttal Maszdzsed-Szolieman város környékén. Hatami elnök maximális riadókészültséget rendelt el a térségben, az iskolákat bezárták, és sátortáborokat állítottak fel az érintett városok közelében.
Maximális riadókészültségbe helyezte az iráni mentőszolgálatokat szerdán Mohammed Hatami államfő a délnyugati Maszdzsed-Szoleimán város térségében, amelyet másfél nap alatt 22 rengés ért, a Richter-skála szerint 2,7 és 4,9 közötti erősségűek - közölte az MTI.

Riadó van

"Az elnök elrendelte, hogy minden illetékes szolgálat maximális riadókészültségben legyen, és nagyon aggódunk" - mondta az iráni televízióban Szattár Akbarzadeh körzeti elöljáró, aki mindamellett a nyugalom megőrzésére szólította fel a lakosságot.

A készültség miatt bezárták a környék iskoláit, és sátortáborokat állítottak fel Maszdzsed-Szolejman, Ájzeh és Begmelak városok mellett.

A veszélyt növeli, hogy a szóban forgó térségben jelentős földgáz- és olajkészleteket rejt a föld mélye, s magában a városban is érezhetők azok kipárolgásai - tette hozzá az elöljáró.

Harmincötezer halott a bámi földrengésben

Irán Bám nevű városában december 26-án pusztító földrengés a legfrissebb adatok szerint harmincötezer áldozatot követelt, a katasztrófában tizenhétezren sérültek meg. A földrengés ereje a Richter-skála szerint 6,6-es volt, Bám városának nagy része elpusztult.

Bár a földrengés ereje nagy volt, a halálos áldozatok magas számát szakértők szerint az igénytelenül felépített, könnyedén összeomló épületek okozták. Ugyanekkora földrengés sújtotta egyébként San Franciscót is két nappal a a katasztrófa előtt, ahol csupán hárman vesztették életüket.

Irán komoly nemzetközi segítséget kapott: összesen kilencezer fős külföldi mentő dolgozott Bámnál, köztük voltak a Magyar Speciális Mentők is. A mentés során 1979 után ismét felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat Irán és az Egyesült Államok, aminek következtében hatvanfős amerikai mentőcsapat utazott az országba.

Közben az iráni hatóságok komolyan fontolgatják, hogy Teheránból másik városba költöztetik az államirányítást - derült ki egy iráni biztonságpolitikai tisztviselő szavaiból kedden. A főváros ugyanis pont egy nagy geológiai törésvonalon fekszik, és szakértők szerint bármikor elpusztíthatja egy erősebb földrengés

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.