Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Tom Cruise-t szeretné védőjének Lindh gyilkosa

2004.01.12. 14:32
Tom Cruise-t szeretné ügyvédjének az a szerb férfi, aki múlt héten bevallotta, ő ölte meg tavaly szeptemberben Anna Lindh svéd külügyminisztert. A férfi azt állítja, azért követte el tettét, mert egy belső hang ezt sugallta neki. Ennek ellenére Mijailovicot nem tartják elmebetegnek.
Tom Cruise-t szeretné védügyvédjének az a 25 éves Mijailo Mijailovic, aki ellen hétfőn emelt hivatalosan vádat a stockholmi ügyészség Anna Lindh volt svéd külügyminiszter meggyilkolásáért.

A szerb bevándorló fiaként Svédországban született Mijailovic múlt héten bevallotta, hogy négy hónappal ezelőtt ő szúrta le Anna Lindh svéd külügyminiszter asszonyt a svéd főváros egyik áruházában.

Nem normális

Mijailo Mijailovic
fotó: EPA
Mijailovic egyébként nem egészen nromális - ezt maga nyilatkozta egy svéd lapnak, ahol elmondta azt is, szeret azon a pszichiátrián lenni, ahová a gyilkosság után is menekült.

Most Tom Cruise amerikai színészt szeretné védőjének, de korábban azt mondta, gyűlöli a híres embereket.

Azt hiszi, Jézus volt

Saját bevallása szerint egyébként isteni sugallatra követte el tettét a svéd külügyminiszternő feltételezett gyilkosa.

Mijailo Mijailovic a rendőrségi kihallgatáson elmondta: egy hang buzdította arra, hogy szúrjon. - Azt hiszem, Jézus volt az, aki kiválasztott engem - tette hozzá.

Nem tartják elmebetegnek

Bár Mijailovic - a saját anyja és az őt kezelő pszichiáterek diagnózisa alapján - hangokat hall a fejében, ez az orvosok szerint nem elég ok arra, hogy elmebetegnek nyilvánítsák.

A bíróság valószínűleg figyelembe veszi, hogy Mijailovicnak zaklatott volt a gyermekkora, családjában sokszor veszekedtek, verekedtek. A fiút ráadásul szülei visszaküldték Jugoszláviába tanulni, és mire visszajött elfelejtett svédül, ezért a gimnáziumot abba kellett hagynia.

'Megkapod, amit megérdemelsz!'

Mijailovic tagadta, hogy a bűncselekményt előre kitervelte volna. Ezt a nyomozás vezetője, Leif Jennekvist állítja. Visszautasította azt a feltételezést is, amely szerint politikai indíttatásból cselekedett.

Annak az áruháznak az igazgatónője, amelyben Lindh asszonyt szeptember 10-én leszúrták, hallotta, amint a gyilkos ezt mondja áldozatának: "Megkapod, amit megérdemelsz!".

Az igazgatónő - mint az a rendőrség beszámolójából kiderült - a külügyminiszter közvetlen közelében állt a gyilkosság elkövetésekor.

Tíz évtől életfogytiglanig

Mijailovicnak szerdán kell megjelennie a bíróság előtt. Ha elítélik, legkevesebb tíz év szabadságvesztést, de akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Az ezer oldalas vádirat sajtójelentések szerint több megdönthetetlen bizonyítékot - egyebek mellett a gyilkos fegyveren talált DNS-mintát - vonultat fel a férfi ellen, aki korábban makacsul tagadta a gyilkosság elkövetését.

A szerdán kezdődő per a tervek szerint három napig tart majd.

Nem először késelt

Mijailovic nem először kerül összetűzésbe a törvénnyel. Hat évvel ezelőtt megkéselte édesapját, aki túlélte a támadást. Az akkori bírósági eljárásra készített pszichiátriai értékelés szerint Mihajlovic beszámítható, de "nagy szüksége van pszichiátriai és pszichoterápiás kezelésre".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.