Judit
-2 °C
8 °C

Női öngyilkos merénylőket rendszeresít a Hamasz

2004.01.14. 17:11
Négy izraeli és az elkövető is meghalt abban az öngyilkos merényletben, amelyet egy palesztin nő hajtott végre egy ezeri ellenőrző pontnál. A Hamász egyik szervezete vállalta a merénylet elkövetését, és jelezte: nem csak a muzulmán férfiaknak, a nőknek is kötelességük a szent háború viselése. Női merénylők eddig is előfordultak a palesztinok között, de ez volt az első eset, hogy a legerősebb palesztin fegyveres szervezet, a Hamasz használt fel nőt merénylet kivitelezésére.
Egy kétgyermekes anya, a Hamász radikális palesztin szervezet tagja követte el szerdán a négy izraeli halálát követelő öngyilkos merényletet az Izrael és a Gázai övezet közötti erezi átkelőnél.

Átverte az katonákat

Az izraeli rádió jelentése szerint a robbanás annál a hatósági épületnél történt, ahol izraeli katonák ellenőrzik a Gázai övezetből kilépő, illetve oda belépő személyforgalmat. A robbanás során heten sebesültek meg, közöttük négy palesztin.

A merénylet helyszínén
fotó: EPA

Az épületet sántítva megközelítő fiatalasszony az ott felállított fémérzékelő kapu előtt arra figyelmeztette a katonákat, hogy a törött lábába fémlemez van beépítve, majd a kapun átlépve, a személyi motozásra várva hozta működésbe a pokolgépet.

A detonáció időpontjában az erezi átkelő tele volt Izraelbe belépni szándékozó palesztin munkásokkal. Az átkelőt a merénylet után lezárták.

Minden muzulmánnak - férfiaknak és nőknek - kötelessége

A robbantást a Hamász és a - Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő - al-Aksza Mártírjainak Brigádjai vállalták magukra telefonon, közölve, hogy az akció válasz volt egy december 25-én Gázában végrehajtott izraeli légitámadásra, amelyben megölték egy másik szervezet, az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának vezetőjét, Muklit Hamidot.

Ahmed Jaszin sejk, a Hamász alapítója az idei első palesztin öngyilkos merénylet kapcsán kifejtette: a tény, hogy most először nő vett részt egy Hamász-akcióban, minőségi változást jelent a szervezet fegyveres szárnya, az Ezeddin el-Kasszám Brigádok tevékenységében.

Mint mondta, a szent háború valamennyi muzulmánnak - férfiaknak és nőknek - egyaránt kötelessége. A feszültség fokozódása mindaddig folytatódik, amíg az ellenség el nem hagyja földünket - tette hozzá.

A palesztin kormányfő nem ítélte el

Nabil Abu Rodeina, Jasszer Arafat palesztin vezető első számú tanácsadója Izraelre hárította a felelősséget a történtekért a megszállás miatt. Felszólította a nemzetközi közössége és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, "vessen véget az izraeli agressziónak", kényszerítse Izraelt a biztonsági kerítés építésének leállítására és a palesztin városokból való kivonulásra.

Ahmed Korei palesztin kormányfő tartózkodott a merénylet elítélésétől, mondván, hogy a folytatódó izraeli támadások és a palesztinokat sújtó korlátozások vezetnek mindkét oldalon a feszültség fokozódásához. A kormányfő kölcsönös tűzszünetre szólított fel.

Avi Pazner, az izraeli kormány szóvivője úgy foglalt állást, hogy az erezi merénylet "rendkívül káros" a palesztinok számára és megnehezíti az életüket, mivel bonyolultabbá teszi Izraelbe való belépésüket.

A mostani minden más merényletnél jobban kikezdi az Izrael és a palesztinok közötti bizalmat, miközben oda sújtott le, ahol a legnagyobb bajt okozta a palesztinoknak - tette hozzá a szóvivő.

Háromezren haltak meg 2000. óta

A szerdai merénylettel 3704-re emelkedett a halálos áldozatok száma a palesztin felkelés, az intifáda 2000 szeptemberi kirobbanása óta, közöttük 2772 volt palesztin és 865 izraeli.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.