Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Észak-Korea újra tárgyalna az atomfegyverekről

2005.01.14. 12:08
Váratlan bejelentést tett Phenjan pénteken, a kommunista vezetés ugyanis hajlandónak mutatkozik arra, hogy heteken belül újrakezdje az atomfegyverprogramról kezdett nemzetközi tárgyalásokat. A döntés azután született, hogy a koreai vezetés alaposan áttanulmányozta George Bush programját.

Észak-Korea akár heteken belül visszatérhet a atomfegyverprogramjáról kezdett hatoldalú tárgyalásokhoz - jelentették be pénteken amerikai kongresszusi képviselők a kommunista országban tett látogatásukat követően.

Néhány órával azután, hogy az amerikai küldöttek elhagyták Phenjant, az észak-koreai rezsim bejelentette, nemcsak visszatér a tárgyalásokhoz, de "barátként fogja kezelni" az Egyesült Államokat mindaddig, amíg Washington nem gyalázza Kim Dzsong Il kommunista rendszerét.

A phenjani fordulat, amelyet ugyan feltételekhez kötöttek, rendkívül szokatlan és hónapok óta tartó Amerika-ellenes retorika után következett be.

Bush programja meggyőzte őket

"Egyöntetű benyomásunk, hogy Észak-Korea kész újra részt venni a hatoldalú tárgyalásokon" - mondta a hatfős amerikai küldöttséget vezető republikánus Curt Weldon, a kongresszus fegyveres erőkért felelős bizottságának alelnöke szöuli sajtóértekezletén.

A hivatalos észak-koreai hírügynökség (KCNA) pénteken szintén arról számolt be, hogy Phenjan úgy határozott, folytatja a katonai célú atomprogramjáról szóló multilaterális tárgyalásokat. A KCNA jelentése szerint az észak-koreai vezetés azután hozta meg döntését, hogy alaposan áttanulmányozta az amerikai kormányzat George W. Bush elnök második mandátumára kidolgozott politikai irányvonalát.

Az észak-koreai atomfegyverprogram felszámolásáról a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország részvételével folyó hatoldalú tárgyalások keretében három fordulót tartottak meg 2003 augusztusa óta, a szeptemberi negyedik találkozót azonban Phenjan az Egyesült Államok "ellenséges politikájára" hivatkozva bojkottálta. A két éve tartó tárgyalási folyamat mostanáig nem hozott áttörést.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.