Vilma
-8 °C
3 °C

Lemond a Szaddám-per kurd főbírója

2006.01.15. 14:17
Kétségessé teszi a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein elleni per az Egyesült Államok által ígért és támogatott méltányos kivitelezését, hogy a kurd főbíró lemondásakor a síita többségű kormányzat nyomásgyakorlására hivatkozik. A lemondását pár napja benyújtó Rizgar Mohammed Amint nem bírják maradásra bírni.

Benyújtotta lemondását a Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor ügyében ítélkező iraki különleges törvényszék vezetője, a kurd Rizgar Mohammed Amin, tiltakozásul a kormány politikai beavatkozása miatt, közölte szombaton a főbíróhoz közel álló forrás.

A magát megnevezni nem kívánó illetékes elmondta, a bíróságon megpróbálták Rizgar Mohammed Amint döntése visszavonására rábírni, de a főbíró nem kíván tisztségében maradni, mivel a síita vezetők amiatt bírálták, hogy "enyhe" a Szaddám-perben.


Rizgar Mohammed Amin

A főbíró néhány nappal ezelőtt benyújtotta a lemondását, de a törvényszék nem fogadta el. Jelenleg folynak a tárgyalások, hogy döntése visszavonására bírják rá Amint közölte az illetékes, aki szerint a főbíró, de az egész törvényszék politikai nyomás alatt van.

"A kormány panaszkodott, hogy túlságosan enyhe volt Szaddám Husszeinnel és vádlotttársaival. Ők (a kormány vezetői) azt szeretnék, ha a dolgok gyorsabban mennének" - közölte az illetékes.

Az iraki bíróság hitelessége a tét

Technikai szempontból az öttagú bíróság elnökének távozása helyettes kinevezésével megoldható, Amin bírónak a kormány beavatkozásával kapcsolatos megjegyzései viszont tartós kárt okozhatnak az iraki törvényszék hitelének. Amin csupán a per főbírói posztjáról mondott le, a testületben maradni szeretne.

A védelem régóta figyelmeztetett a politikai nyomásgyakorlás veszélyére, amely aláássa a bíróság függetlenségét és integritását, közölte Hálil Dulaimi, az exdiktátort védő ügyvédek vezetője.

Az október 19-én kezdődött perben, amely január 24-én folytatódik, Szaddám Huszeinnek és hét társának emberiesség elleni bűnök miatt kell felelniük több mint 140 síita meggyilkolása miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!