Mária
-6 °C
-2 °C

Öngyilkos merényletektől tartanak Nagy-Britanniában

2003.01.19. 16:25
Rendőrségi források szerint Nagy-Britanniában is elkezdődhetnek az öngyilkos merényletek. A brit országos rendőrfőnök szerint bizonyos, hogy a brit földön megbújó terroristák kapcsolatban vannak az al-Kaidával. A szigetország külső és belső elhárító szervezetei szorosan együttműködnek és sok őrizetbe vételt ígérnek.
A The Observer című baloldali vasárnapi lap által név nélkül idézett belbiztonsági tisztviselők közölték: meggyőződésük szerint elkerülhetetlen a terrortámadás Nagy-Britannia ellen. Elismerték, hogy igen nehéz feladat a terrorcsoportok felderítése, mivel felnőtt a "tiszta" - vagyis a biztonsági szervek előtt ismeretlen -, terrorcselekményre kész fiatal szélsőségesek új nemzedéke.

Gondok

A lap szerint a rendőrség attól tart, hogy a Nagy-Britanniában lévő terroristák kezén van még abból a méreganyagból, amelyet két hete találtak egy londoni lakásban. A brit főváros északi Wood Green negyedében a Scotland Yard különleges ügyosztályának nyomozói ricinre bukkantak; ez a növényi kivonat hatezerszer mérgezőbb az arzénnál, és egy szemcsényi elég belőle egy ember megöléséhez. A The Observer forrásai szerint azonban a rendőrség most elsősorban öngyilkos merényletektől tart. "Az IRA esetében megoldódott az ügy, ha megtaláltuk a pokolgépet ... most ez lehetetlen" - mondta az egyik idézett tisztviselő. A nagy-britanniai iszlám közösségekhez közeli források szerint a szélsőségesek akkor készülnek lecsapni, ha Nagy-Britannia az Egyesült Államok oldalán háborúba lép Irak ellen. Belbiztonsági források szerint a fő gond az, hogy a főleg algériaiakból álló laza csoportosulások esetleges alapon szerveződnek, az általuk jelentett fenyegetés nem kapcsolható konkrét csoporthoz, és nincs felderíthető parancsnoki struktúrájuk sem.

A rendőrség tudja

Sir John Stevens országos rendőrfőkapitány ugyanakkor a Sky News hírtévének adott vasárnapi nyilatkozatában azt mondta: a rendőrség tudja, hogy a megfigyelés alatt állók és az Oszama bin Laden nevével fémjelzett al-Kaida terrorszervezet között "van bizonyos kapcsolat". Sir John szerint "soha nem volt szorosabb az együttműködés" a Scotland Yard, valamint a MI5 és az MI6 - a brit belső és külső elhárítás - között, mint most, és sok őrizetbe vétel várható.

A hétvégén a BBC tévé bemutatott egy valósághűként ábrázolt fiktív dokumentumdrámát arról, hogy mi történne, ha egy magányos terrorista feketehimlőt engedne szabadjára Nagy-Britanniában és Amerikában. A felvázolt forgatókönyv szerint csaknem három hónap telne el, mire sikerülne megfékezni a beoltatlan lakosság körében futótűzként terjedő járványt, és addigra világszerte 60 millióan halnának meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.