Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Már megint választanak a lengyelek?

2006.01.19. 12:31
Az egyre elmélyülő varsói kormányválság miatt egyre valószínűbb, hogy Lengyelországnak hamarosan újra át kell esnie egy választási hadjáraton. Úgy tűnik, hogy a Kaczyński -fivérek éppen erre spekulálnak.

Az ősszel minden választást megnyerő Jog és Igazságosság (PiS) néven futó pártnak máig nem sikerült stabil kormányt létrehoznia. A parlamentben 460-ból mindössze 155 mandátummal bíró alakulatnak a természetes szövetségese a konzervatív, de liberálisabb Polgári Platform (PO) lett volna, de őket olyan intenzíven alázták, hogy a PiS mindmáig egyedül kormányoz, általában az olyan szélsőséges, populista pártok, mint az Önvédelem (Samoobrona) vagy a Lengyel Családok Ligája (LPR) segítségével.

Eddig nem is ment nekik annyira rosszul, legalábbis a közvéleménykutatások szerint a választók jelentős része honorálja a kormány eddigi, nem mindig kesztyűs kezű tevékenységét.

A hivatalokban máris nagyszabású kádercserét hajtottak végre, visszahívnak egy tucat nagykövetet is. A kisstilű bűnözés megfékezésére kvázi rögtön itélő bíróságokat hoznak létre, míg a választási kampányban megígért harc a korrupció ellen egy új, a parlament ellenőrzése alól kibújó hatóság feladatkörébe tartozik majd.

Állandó válság

Népszerűség ide vagy oda: kisebbségben nem egyszerű kormányozni. A mostani válság annak kapcsán robbant ki, hogy még mindig nem áll a 2006-os költségvetés, sőt még az sem egészen nyilvánvaló, hogy az alkotmány szerint azt meddig kellene tulajdonképpen elfogadtatni, csak február közepéig, vagy már január végéig.

A kormány néhány nappal ezelőtti bejelentése szerint e hónap végéig, és ezzel pisztolyt szegeztek a többi párt mellének: ha ugyanis a parlament nem fogadja el a költségvetést, az elnök automatikusan új választásokat írhat ki.

Párhuzamosan a PiS egy "stabilizációs terv" keretében koalíciós tárgyalásokat kezdeményezett az összes parlamenti párttal, kivéve az ősszel megbukott Baloldali Szövetséget (SLD), ám ezek a tárgyalások sorra meghíusulnak.

#alt#
Nem kérnek egymásból - balra Donald Tusk, jobbra Jarosław Kaczyński

Szerdán az Önvédelem delegációja hagyta el frusztráltan a tárgyalótermet, és jelen pillanatban a PO sem kíván belépni a kormányba. Frontemberük, az őszi elnökválasztásokban alulmaradt Donald Tusk szerint a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński "az abszolút hatalomhoz keresi az utat".

Meredek elképzelés

Valóban nem kizárt, hogy a PiS vezetése arra spekulál, hogy az előrehozott választásokat nemcsak, hogy megnyernék, hanem a PiS esetleg abszolút többséget is szerezhetne, feltéve, ha két kisebbik párt kiesne a Szejmből.

Az új választások lehetősége a PiS számára ugyan csábító lehet, a stratégia azonban igencsak meredek. Túl azon, hogy a lengyelek többségének egész egyszerűen elege van a politikából (mint azt az őszi, katasztrófális részvételi arányok is bizonyították) és ezt a bizalmi válságot egy új voksolási procedúra inkább elmélyítené, arra sincsen semmiféle garancia, hogy a PiS számítása bejön.

Lengyelországban komoly hagyománya van a meglepő választási eredményeknek. Még az sem teljesen kizárt, hogy hirtelen megerősödne a padlón heverő baloldal is - már rebesgetik, hogy akár visszatérhetne a napi politikába a még mindig nagy népszerűségnek örvendő exelnök, Aleksander Kwaoeniewski.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!