Natália
-3 °C
7 °C

Necces a Pentagon internetes szavazórendszere

2004.01.22. 15:26
Elutasító jelentést közölt négy számítástechnikai szakember, akiket azzal bíztak meg, hogy ellenőrizzék le a Pentagon által kifejlesztett internetes szavazórendszert. Az amerikai védelmi tárca a jelentés ellenére kitart eredeti álláspontja mellett.
Nem tanácsolja az internetes szavazás alkalmazását a novemberi elnökválasztáson egy informatikusok által írt jelentés. A rendszert a Pentagon fejlesztette ki, és tesztverzióját bocsátotta a szakemberek részére.

Az amerikai védelmi tárca a rendszert az idén novemberben esedékes elnökválasztásra szeretné üzembe helyezni.

Dél-Karolinában vetik be először

Az internetes szavazástól azt remélik, hogy nőni fog a szavazási kedv, ha otthonról is lehet majd voksolni. A most folyó demokrata elnökjelölt-választásokon februárban Dél-Karolinában fogják először tesztelni a rendszert élesben.

A helyzet nem érett meg rá

A jelentés, amit három amerikai egyetem négy kutatójából álló csoport írt, ugyanakkor óva inti az amerikai hatóságokat a Pentagon által kifejlesztett internetes szavazás bevezetésétől.

A kutatók szerint amíg alapjaiban nem fog megváltozni az internet szerkezete, valamint a személyi számítógépeket kiszolgáló infrastruktúra, vagy ha hirtelenjében nem találnak fel valami átütő jelentőségű biztonsági rendszert, az internetes szavazás védtelen marad a támadásokkal szemben.

"Egész egyszerűen nem mérhető az elnökválasztás jelentőségéhez a mostani rendszer biztonsági foka" - állapítja meg a tanulmány, amely szerint az elektronikusan "leadott" szavazócédulákkal előfordulhat, hogy megváltoznak, amit viszont a jelen helyzetben lehetetlen lesz ellenőrizni. Ez pedig különösen kényes lehet, ha szoros eredmény születik az elnökválasztáson.

Emlékezetes, hogy a 2000-es elnökválasztáson a lyukkártyás szavazórendszert alkalmazó Floridában okozott hetekig tartó bizonytalanságot a szavazatok összeszámlálása. Az internetes szavazást épp az ehhez hasonló helyzetek elkerülése végett szeretnék bevezetni.

Kitartanak mellette

A Pentagon a negatív jelentés ellenére kiáll a terv mellett. A jelentésre reagáló hivatalos közlés szerint tisztában vannak a biztonsági kérdésekkel.

A védelmi minisztérium szóvivője magabiztosan és némileg rejtélyesen csak annyit nyilatkozott: "Készenlétben lesznek azok az eszközök, amelyek ellensúlyozni tudják a jelentés által taglalt veszélyforrásokat."

A Bush-kormányzat 2002-ben hozott törvényt a választásokról, amely nem teszi kötelezővé, de ajánlja az államok számára az elektronikus szavazási rendszerek fejlesztését, valamint bevezetését, amelyet központi forrásokból is támogat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!