Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Észak-Korea atomfegyvert vásárolt?

2005.01.27. 22:29
Pakisztántól vagy egy volt szovjet tagköztársaságtól vásárolhatott a kommunista ország atomfegyvert, írja egy dél-koreai lap amerikai forrásokra hivatkozva. A lap szerint az Egyesült Államok jelenleg vizsgálódik az ügyben.
Észak- Korea titokban komplett atomfegyvert vásárolt Pakisztántól vagy egy volt szovjet tagállamtól, írta csütörtökön egy dél-koreai napilap washingtoni forrásokra hivatkozva.

ENSZ-felszólítás Észak-Koreának
A halálbüntetés, a kényszermunka és a politikai bebörtönzések eltörlésére szólította fel Észak-Koreát csütörtökön az ENSZ jelentéstevője, egy thaiföldi professzor. A jelentéstevő posztját tavaly áprilisban hozta létre az ENSZ, hogy megvizsgálja a kínzásokról, a nyilvános kivégzésekről, a kényszermunkáról, illetve gyerekek bebörtönzéséről és munkatáborokba hurcolásáról szóló híreket.
A nukleáris fegyver kész állapotban való beszerzésére nyilvánvalóan azért volt szükség, mert egy saját gyártmányú fegyver tesztelése esetleg nem maradt volna titokban, írja a Szöul Sinmun. A washingtoni forrásokat idéző lap szerint az Egyesült Államok most vizsgálja az értesülést.

Akár nyolcnál is több töltete lehet

Észak-Korea hivatalosan soha nem jelentette be, hogy atomfegyver lenne birtokában, de fenntartja magának a jogot a "nukleáris elrettentés" gyakorlására.

Curt Weldon amerikai kongresszusi tag azonban közelmúltbeli észak-koreai látogatása után arról számolt be, hogy küldöttségének az ország második embere azt mondta, országának atomfegyvere van.

Az Egyesült Államok szerint a kommunista ország egy vagy két fegyverrel valószínűleg rendelkezik, de akár nyolcnál több töltete is lehet, írja a Reuters.

Plutóniummal és urániummal is próbálkoznak

Phenjan nemrégiben bejelentette, hogy újraindította 1994-ben már leállított atomerőművét. Az elhasznált nukleáris üzemanyag, a plutónium alkalmas atomfegyvertöltetnek, de az amerikai látogatás idején a szakértők úgy találták, a korábban felhalmozott plutónium már nem volt az atomerőműnél.

Észak-Koreáról azt is feltételezik, hogy párhuzamosan ezzel a programjával urániumdúsítással is kísérletezik, ami ugyancsak alkalmas atomfegyver előállítására. A munkálatokat a feltevés szerint egy pakisztáni szakértő segíti.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.