Dömötör
12 °C
14 °C

Lemondott a BBC vezérigazgatója is

2004.01.29. 15:20
Lemondott vezérigazgatói posztjáról Greg Dyke. A közcsatorna második embere a Hutton-jelentés BBC-t elmarasztaló megállapításai miatt vált meg tisztségétől, ugyanúgy mint a tegnap lemondott Gavyn Davies elnök.
A távozó Davies
Nyolcvankét éves történetének legsúlyosabb válságát éli át a brit közszolgálati csatorna, a BBC. A szerda este lemondott Gavyn Davies elnök után csütörtökön megvált posztjától a vezérigazgató, Greg Dyke is, aki egyben a főszerkesztői posztot is betöltötte. A közszolgálati csatorna második embere egy délelőtti válságértekezlet után jelentette be távozását.

Dyke-ra is fájt a foguk

Davies gyors és önkéntes lemondását elismeréssel fogadta a kabinet, de nyilvánvaló volt az is, hogy Greg Dyke-ra fáj a foguk, akit a BBC-t súlyosan elmarasztaló Hutton-jelentés szerint a kormányt - a jelentés megállapításai szerint - alaptalanul meghazudtuló műsor fő felelősének tartottak.

A BBC tudósítása szerint a közmédium mostani helyzetét nehezíti, hogy két legfelső vezetőjének távozása akkor következett be, amikor az állami tulajdonú - de a legnívósabb közszolgálati adóként számon tartott - BBC-t szeretnék külső ellenőrzés alá vonni.

Dyke négy éve lett a BBC vezérigazgatója, kinevezésekor a sajtó úgy mutatta még be, mint aki Tony Blair kormányfő embere. A volt vezérigazgató szerda este élő közvetítésben kért elnézést a nézőktől a május 29-ei adás téves állításaival kapcsolatban.

A szerdán nyilvánosságra hozott jelentés megállapította, a csatorna Today című műsorában, május 29-én sugárzott műsorában megalapozatlanul állította, hogy a kormány a háború megindítása érdekében eltúlozta az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló jelentést.

Lord Hutton, a jelentést készítő bizottság vezetője szerdán a szerkesztői gyakorlatot hiányosnak nevezte, és többek között azt ajánlotta a csatornának: gondolja át a kormányzattal szemben fenntartott függetlenségének stratégiáját.

Davies 1987 óta az egyetlen önként távozó BBC-elnök, utolsó beszédében elmondta, lemondásával teljes felelősséget vállal a szerkesztési hibákért, de feltett néhány kritikus kérdést is a jelentéssel kapcsolatban - számol be a Guardian.

Davies a sajtószabadságot félti

Az elnök arra volt például kíváncsi, Lord Brian Hutton kellő figyelmet szentelt-e annak, hogy a BBC háborús tudósításait példátlan kormányzati ellenszél fogadta. Daviest érdekelte az is: a Hutton-jelentés szigora a sajtó által elkövetett tévedések ügyében, nem veszélyeztetheti-e a brit sajtószabadságot.

Greg Dyke bocsánatot kért a nézőktől
fotó: EPA

Alastair Campbell épp a Kelly-ügy kapcsán távozni kényszerült kormányszóvivő intézte a legélesebb támadást a BBC-vezetők ellen, azonnali lemondásokat követelve a közmédiumban.

Dyke elnézést kért

Az ominózus riportot készítő Andrew Gilligan további sorsáról nem tudni. A Guardian információi szerint baráti körének arról beszélt, továbbra is a BBC katonai tudósítója akar maradni, még akkor is, ha a Todaytől távoznia kell.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!