Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Szűz Mária-montázs miatt vizsgálódik a lengyel ügyész

2006.02.16. 15:46
Két lap is közölt egy, a világhírű czestochowai Fekete Szűz Mária ikonját a világhírű popsztár, Madonna arcával ábrázoló montázst. A lengyel jogrend ismeri a "vallási érzelmek megsértésének" a fogalmát.

Vizsgálatot indított a lengyel főügyészség vallási tárgyú gúnyrajzok és egy fotómontázs sajtómegjelenése ügyében.


A Machina címlapja
A Rzeczpospolita című varsói jobboldali liberális napilapfebruár elején olvasói elé tárta azokat a Mohamed prófétáról készített gúnyrajzokat, a muzulmán világ egy részének haragját kiváltották.

A Rzeczpospolita közölt egy fotómontázst is, amely a világhírű czestochowai Fekete Szűz Mária ikonját ábrázolja világhírű popsztár, Madonna arcával.

A lengyel ügyészi szervek most annak igyekeznek utánajárni, hogy a Rzeczpospolita sajtóvétséget követett-e el.

Kaczmarek a parlamenti képviselők figyelmét felhívta arra, hogy a lengyel jogrend ismeri a "vallási érzelmek megsértésének" a fogalmát, de bűnvádi eljárás csak abban az esetben indítható, ha bizonyítani lehet, hogy szándékos sértegetésről van szó.

A Rzeczpospolita később bocsánatot kért a publikációkért, és hangsúlyozta, hogy nem állt szándékukban senkinek a vallási érzelmeit sem megbántani. Grzegorz Gauden a lap internetes honlapján úgy fogalmazott: "megkövetünk mindenki, aki sértve érzi magát".

A varsói lap nyomán a Machina című lengyel rockhavilap is közölte azt a montázst, amelyen a czestochowai fekete szűz ikonján Jézus Krizstus anyjának arcképét felcserélték az amerikai díváéval, magát a gyermek Jézus arcképét pedig Madonna gyermekéről készített fényképpel. Később a havilap vezetője is később hangoztatta, hogy nem bántó szándékkal közölték le a montázst.

Lengyelország lakosságának 90 százaléka hívő katolikusnak tekinti magát.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!