Zalán
6 °C
19 °C

Hasznosnak bizonyul a bin Laden-kampány

2005.02.18. 13:26
Már jó egy hónapja hirdeti a legnagyobb pakisztáni újságokban, rádiókban és tévékben az amerikai külügyminisztérium, hogy 25 millió dollárt ajánl al-Kaida-tagok kézrekerítőinek. A külügy szerint már most több hasznos információt szereztek. A program keretében 1984 óta 57 milliót fizettek hasznos infókért.

Több használható információhoz is jutott az Egyesült Államok, mióta a legnagyobb pakisztáni rádiókban, tévékben és újságokban elindított kampányban kérik fel a pakisztániakat Oszama bin Laden és más al-Kaida-tagok nyomravezetésére.

A rövid reklámokban Oszama bin Laden és 13 al-Kaida vezető színes képe látható és egy urdu nyelvű felhívás, miszerint 25 millió dollár üti annak a markát, aki elvezet a világ legkeresettebb terroristáinak rejtekhelyére.

"A legutolsó pár napban már 28 hívást kaptunk, és ebből számos használható információkkal szolgált" - jelentette ki az AFP-nek pénteken az amerikai pakisztáni nagykövet, Greggory Crouch. A diplomata arra nem válaszolt, hogy Oszama bin Ladenről kaptak-e bármiféle új információt.

Az első körözési reklámot az állami Pakisztán rádió sugározta szerdán, miközben a tévés kampány már két hete elkezdődött, az újságokban pedig már január elején megjelentek az első hirdetések.

Hatszáz terroristát fogtak el Pakisztánban

Pakisztán Washington egyik kulcsfontosságú partnere a jórészt az afgán határ menti hegyekben rejtőzködő al-Kaida-tagok felkutatásában. Eddig 600 terroristát sikerült Pakisztánban elfogni, és átadni az USA-nak.

A még hat hétig megjelenő hirdetéseket az amerikai külügyminisztérium Jutalom az Igazságért programja (RJP) készítette és futtatja Pakisztánban. A felhívásban egy ingyenes telefonszámot, illetve egy email és egy weboldal címét adják meg.

Az RJP 1984-es indulása óta több mint 57 millió dollárt fizetett ki 43 személynek, akiknek hiteles információ segítséget nyújtottak terroristák elfogásában, megölésében, illetve akcióik meghiúsításában, tette közzé az eddigi mérleget az amerikai külügyminisztérium.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!