Árpád
-1 °C
9 °C

Spanglira célozgatott Bush

2005.02.21. 13:31
Amit egy demokrata elnökjelöltnek lehet, egy republikánusnak már nem: míg a demokrata elnökjelöltek tavaly sorra vallottak arról, volt szerencséjük a marihuánához, addig George Bush egy politikai tanácsadóval készült - titokban felvett - interjúban, azért nem akar válaszolni az ezt firtató kérdésre, mert nem akart rossz példával a kissrácok előtt járni, azaz a konzervatív szülők szavazatára számított.

Bár demokrata körökben már nem számít baklövésnek egy politikus részéről, ha kiderül róla, hogy próbálta már a marihuánát, George W. Bush amerikai elnökről csak sejteni lehet, hogy valamikor próbálkozott a könnyű drogok legismertebbjével.

Bush nem tudott róla

Ez derül ki legalábbis abból a beszélgetésből, amit még elnöksége előtt készített a texasi kormányzóval idősebb Bush egyik tanácsadója, aki titokban felvette az elnökjelölt vallomását.

A Fehér Ház nem cáfolta a felvételek hitelességét, de csak "alkalmi beszélgetésnek" titulálta az elnökválasztási kampány előtt, 1998 és 2000 között Doug Wead által készített hanganyagot.

A felvételen hallható, amint Bush el akarja hárítani azt a kérdést, hogy fogyasztott-e életében marihuánát. "Nem válaszolnék a marihuánás kérdésre. Tudod miért? Azért mert nem akarom, hogy valami kiskölök azt csinálja, amit én" - tiltakozik Bush, mialatt Wead faggatja.

Nem akart rá válaszolni

A BBC szerint ez azt mutatja, mennyire tudatosan készült Bush a republikánus, konzervatív keresztény szavazókra építő elnökségére. "Meg kell értened, elnök akarok lenni, irányítani akarok. Azt akarod, hogy egy kissrác azt mondja majd: 'Hé, apa, Bush elnök kipróbált a füvet, azt hiszem, én is meg fogom!'?"

Bush ezután azon viccelődik a felvétel szerint, hogy az akkori elnökhelyettes Al Gore, demokrata kihívója bevallotta, hogy próbálta már a marihuánát, ennek ellenére Bush "beteges hazudozónak" nevezi.

(A Gore-család neve legutóbb a legifjabb utód miatt került hírbe a marihuánával, amikor III. Al Gore-nál füvet találtak egy közlekedési kihágás miatti ellenőrzéskor.)

A füves múlt már nem ciki

Pedig a "füves múlt" már jó ideje nem számít akkora baklövésnek, igaz, konzervatív szavazóinak megtartása miatt valóban nem okos dolog ezzel kérkedni.

Egy tavalyi, az elnökválasztásra a fiatal szavazók mozgósítását célzó, "Rock the Vote" nevű eseményen több demokrata politikus (az elnökjelölt John Kerry és a korábbi aspiránsok: John Edwards és Howard Dean) is elmondta, hogy próbálta már a spanglizást. Manapság akár népszerűségnövelő megnyilatkozásként is értékelhető egy jól időzített "coming out", írta az AP.

Pedig 1992-es megválasztásakor Bill Clinton még azzal védekezett, hogy próbálta ugyan, de nem tüdőzte le.

A Fehér Ház különösebben nem kommentálta a felvételek nyilvánosságra kerülését, közleményében úgy fogalmazott, Bush azt hitte, egy jó baráttal beszélget. Az akkori beszélgeték hangfelvételét ugyanis az egykori mentor, Doug Wead hozta nyilvánosságra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!