Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Putyin menesztette az orosz kormányt

2004.02.24. 14:51
Menesztette Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnököt, és az egész kormányt Vlagyimir Putyin, orosz elnök kedden - értesült az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség. A Pravda értesülései szerint a lépés a végrehajtói hatalom tervezett átalakításával függ össze. Putyin névlegesítené a kormányfői posztot, a valódi hatalmat az elnöki hivatalhoz rendelné.
Menesztette Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnököt, valamint az orosz kormányt Vlagyimir Putyin, orosz elnök - értesült az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség.

Putyin az eddigi miniszterelnök-helyettest, Viktor Hristyenkót jelölte ki ügyvezető miniszterelnöknek. Az Oroszországi Föderáció kormányát az elnök feladatainak felelősségteljes végrehajtására utasította, amíg az új orosz kormány feláll - jelentette az ITAR-TASSZ.

Putyin az orosz állami tévében felolvasott közleménye szerint a kormány menesztése nincs összefüggésben a kormányzati teljesítménnyel. A döntés "az ország március 14-ét követő új irányvonalát vetíti előre" - jelentette ki az államfő. Március 14-én elnökválasztást tartanak Oroszországban, melynek toronymagas esélyese Putyin.

Elnöki kormányzásra váltanak

Bár szakértők váratlannak minősítették Putyin döntését, a kormány távozását már február 21-én "elkerülhetetlennek nevezte a Pravda. A lap értesülései szerint a kormány eltávolítása egyben a végrehajtó hatalom teljes reformját is jelentheti. "Kaszjanov lemondása után a Kreml egyértelműen a miniszterelnöki funkció névlegességére törekszik majd" - írta a lap szombati száma. (Oroszországban a honvédő háború hőseinek emléknapja miatt sem hétfőn, sem kedden nem jelentek meg a napilapok).

A Pravda értesülései szerint nem csak a kormányfő, de a minisztériumok hatásköreit is megvonják. Az átalakítás főként a gazdasági tárcákat érinti, ezek felügyelete közvetlenül az államfő alá kerülhet.

Kaszjanov menesztése már korábban is többször felmerült Moszkvában. A leváltott miniszterelnök a bennfentesek szerint sokkal inkább a volt államfő, Jelcin embere volt, és a Putyinnal szemben elleséges oligarchákkal is kapcsolatban állt. Kaszjanov nyilvánosan is ügyészségi túlkapásnak minősítette Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök letartóztatását. Hodorkovszkij szintén a jelcini oligarchacsoporthoz tartozott, csakúgy mint az elnökválasztáson Putyin leghangosabb - bár politikailag jelentéktelen - kritikusát támogató Borisz Berezovszkij. Az egykori médiamogul Nagy-Britanniában kért és kapott menedékjogot az orosz hatóságok "koncepciós zaklatásai" miatt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.