Hajnalka
0 °C
14 °C

Tavasszal újra kormányt vált Lengyelország

2005.03.03. 22:53
Nem sokáig bírta Marek Belka lengyel kormányfő, korábban népszerű pénzügyminiszter a megtépázott népszerűségű, korrupciós botrányokba bukott lengyel kormány élén. Bejelentette lemondását, ezért várhatóan előre hozott választások lesznek Lengyelországban.

Marek Belka a parlament ülésén kifejtette, hogy a kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) népszerűségvesztése, belső ellentétei és megfogyatkozott parlamenti támogatása miatt feltétlenül szükségesnek tartja az egyébként ősszel esedékes törvényhozási választások előrehozatalát.

Júniusi választási időpontot javasolt. Ehhez a jelenlegi parlamentnek már májusban fel kellene oszlatnia önmagát, máskülönben nem lenne meg a választási törvényben előírt hathetes kampányidőszak.

Átpártolna

Mindenesetre akár feloszlatja magát a szejm, akár nem, Belka május 5-én, az önfeloszlatásról tartandó parlamenti szavazás napján befejezettnek fogja tekinteni kormánya küldetését. Az alsóházi ülés után a Báthori Alapítvány rendezvényén mondott beszédében kijelentette, hogy önmaga politikai jövőjéről csak majd a kormányfői hivatalból való távozása után fog dönteni.

A hét elején a Polytika című folyóiratnak adott nyilatkozatában Belka meglehetős nyíltsággal utalt arra, hogy nem szándékozik kitartani hanyatló pártja mellett, komolyan fontolgatja áttérését a Demokratikus Pártba, amelyet a múlt vasárnap alapítottak liberális értelmiségiek.

A korrupciós és politikai botrányok által megtépázott, belviszályoktól szabdalt SLD minden közvélemény-kutatás szerint vereséget szenved a következő választásokon a jobbközép ellenzéktől, illetve az EU-ellenes populistáktól.

Az SLD vezetősége a végsőkig szeretné kihúzni kiszabott idejét a hatalomban. Eddig ragaszkodott hozzá, hogy csak a törvényekben előírt végső időpontban, valamikor ősszel rendezzék meg a következő parlamenti választásokat.

Már tavaly tavasszal válságban volt a kormány Leszek Miller lemondása miatt, akinek korrupciós botránya miatt kellett távozni. Akkor az SLD a súlyos vereségtől tartva nem volt hajlandó megválni a kormányrúdtól, bár a párton kívül az egész parlament ezt követelte. Belkát választották kormányfőnek, aki pénzügyminiszterként fontos gazdasági reformokat hozott és elismert nemzetközileg is, illetve Lengyelországban.

Patthelyzet lehet

Belka május 5-i lemondása azonban új helyzet elé állítja a pártvezetőket. Az SLD-nek ahhoz nincs elég parlamenti támogatottsága, hogy új kormányfőt tudjon elfogadtatni. Ha mégis ragaszkodna az őszi választási időponthoz, súlyos patthelyzetet teremthetne, mert szavazatai nélkül nem lehet elérni a parlament feloszlatásához, az előrehozott választások kiírásához szükséges kétharmados többséget.

Józef Oleksy, a párt vezetője azonban jelezte szerdai nyilatkozatában, hogy Belka lemondása esetén talán újragondolja eddigi álláspontját.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.