Mária
-7 °C
3 °C

Újabb robbanások Bagdadban

2004.03.03. 19:52
Dörejek sorozatát lehetett hallani egy nappal a 271 ember halálát követelő keddi merényletek után Bagdadban, de egyelőre nem érkeztek jelentések arról, hol történtek a robbanások, és nem tudni, merényletről van-e szó. A keddi merényletekkel kapcsolatban 15 embert letartóztattak, az amerikai katonai parancsnok szerint az al-Kaida hálózata tevékenykedett.
Öt nagy robbanás döreje hallatszott szerda este Bagdad központjában, de egyelőre nem ismeretes, hol történtek a robbanások, és milyen következménnyel jártak.

Rejtélyes robbanások a fővárosban

Külföldi újságírók, akik egybegyűltek szerda este az amerikai vezetésű koalíciós ideiglenes hatóság székházában, Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója meghirdetett sajtóértekezletére várva, azt jelentették a helyszínről, hogy a robbanások nyomán megszólaltak a szirénák az úgynevezett zöld zónában, ahol az amerikai vezetésű megszálló hatóság központja található.

A robbanások gyors egymásutánban követték egymást helyi idő szerint este, közép-európai idő szerint késő délután. Két és fél órával korábban két másik robbanás is hallatszott. Reggel is két ismeretlen erejű robbanásról adtak hírt a hírügynökségek.

Amerikai katonai illetékesek nem tudták megmondani, hol történhettek a robbanások. Egy sajtótiszt közölte, hogy elkobzott robbanóanyagok, lövedékek robbantással történő megsemmisítése nem volt tervbe véve a szóban forgó időszakra.

Háromnapos gyász Irakban

Szerdán Egyesült Államok-ellenes szlogeneket kiáltva vonultak fel a keddi merényletekben elhunytakat gyászoló síiták Kerbalában - jelentette az AP. A gyász három napig tart majd. A hatóságok egyelőre tizenöt személyt tartóztattak le a merényletekkel kapcsolatban, néhányuk iráni állampolgárságú lehet.

Egymásra mutogatnak

Az amerikaiak azt állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy egy jordániai születésű al-Kaida-tag szervezete állhat a keddi merényletek mögött, amelyek különböző források szerint 185, illetve 271 áldozatot követeltek a főként szent ünnepükre Kerbelába és egy bagdadi szentélyhez zarándokló síita hívők körében kedden - számolt be a BBC.

"A hírszerzéstől származó egyértelmű bizonyítékaink vannak arra, hogy Abu Mászub Zarkavi hálózata áll a merényletek mögött" - mondta Irak amerikai katonai parancsnoka, John Abizaid tábornok szerdán, és hozzátette, egy hónapja elfogtak egy levelet, amelyben Zarkavi merényletek elkövetését sürgette iraki síiták ellen.

Ugyancsak szerdán egy levelet kapott a londoni székhelyű Al Kudsz al-Arabi arab nyelvű újság, amely az Egyesült Államokat vádolta a bagdadi és kerbelai robbantások elkövetésével. A levelet az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek tulajdonítják.

Az Abu Hafsz al-Maszri Brigádok - és utána zárójelben: al-Kaida - aláírású levél, amelyet kapott, s amely szerdán került a brit hírügynökség birtokába, tagadta, hogy az al-Kaida hajtotta volna végre a pusztító merényleteket. Ezzel szemben állította: azokat az amerikai hadsereg követte el, hogy felekezeti viszályt szítson az iraki muzulmánok között.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!