Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Elmenekült a Gongadze-ügy utolsó koronatanúja

2005.03.07. 10:06
A volt ukrán belóügyminiszter pénteki öngyilkossága után félelmében Londonba repült Nyikolaj Melnicsenko, aki azokat a hangfelvételeket készítette titokban, amikkel állítólag bizonyítható, Leonyid Kucsma adta ki a parancsot Gregorij Gongadze újságíró meggyilkolására.

Segítséget és menedéket kért Borisz Berezovszkij Londonban élő orosz milliárdos üzletembertől Nyikolaj Melnicsenko szombaton. Leonyid Kucsma volt testőre a Gongadze-gyilkosság utolsó koronatanúja lehet, miután pénteken rejtélyes körülmények között végzett magával Jurij Kravcsenko egykori belügyminiszter.

Segítséget kért

A hírről az Ehho Moszkvi rádió számolt be Alexander Goldfarb állításaira hivatkova, aki a Civil Szabadság Alap elnöke.

"Nikolaj jelenleg [szombaton] Varsóban tartózkodik, de azok után, ami Kravcsenkóval történt, minden alapja megvan arra, hogy azt gondolja, veszélyben van, mivel ő az utolsó élő tanúja a Gongadze-gyilkosságnak. Segítséget kért" - nyilatkozta Goldfarb.

Jurij Kravcsenko 2000-ben, Gregorij Gongadze megölése idején volt belügyminiszter. Gongadze Leonyid Kucsma és környezete visszaéléseiről írt cikksorozatot, bírálta a hatalom korruptságát. Lefejezett holttestét 2000 őszén találták meg nem messze Kijevtől. Egy hangfelvétel szerint, amit Menilcsenko készített, mielőtt az Egyesült Államokba menekült Kucsma elnök személyesen adta ki a parancsot belügyminiszterének a gyilkosságra.

Bár Melnicsenkónak menekültstátusza van az Egyesült Államokban, Európába kellett jönnie, hogy ukrán tisztviselőkkel találkozzon megtárgyalni a bíróságon tenni kívánt tanúvallomását. Goldfarb elmondta, Melnicsenko felhívta Londonban Berezovszkijt, és biztonsági személyzetével egy hotelben szállt meg.

Kucsmáról nem terelődött el a gyanú

Az Alap elnöke emlékeztetett arra, hogy a szervezet már korábban dolgozott együtt Melnicsenkóval, legutóbb két és fél évvel ezelőtt, amikor az alapítvány segítette pénzzel a hangfelvételek elkészítésében.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok (SZBU) vezetője szombaton Kravcsenko halálával kapcsolatban kiejelentette: a volt belügyminiszter halála nem azt jelenti, hogy a gyanú árnyéka elterelődött Kucsma feje fölül.

Alexander Zincsenko szerint Kravcsenko ugyan tudott exkluzív információkkal szolgálni, de nem ő az egyetlen. A tisztviselő szerint, ha az igazságszolgáltatás még időben lép, "meg fogjuk ismerni az igazságot", adta hírül DVC angol nyelvű ukrán hírszájt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.