Mária
-6 °C
-2 °C

Nemzeti hős borzolja a kínai vezetés idegeit

2004.03.08. 12:12
A párt hibázott, amikor 1989 június 3-án, 4-én vérbefojtotta a Tienanmen téri diáktüntetéseket - állítja a Kommunista Pártnak írt levelében egy nemzeti hősként ünnepelt kínai orvos. A hivatalos állásponttal homlokegyenest ellenkező véleményt tartalmazó levél hétfőn eljutott a médiához is. Az orvost már kihallgatták.
Egy köztiszteletben álló, már visszavonult kínai orvos a Kommunista Párt huszonnégy fős felső vezetésének írt levélben kérdőjelezte meg az 1989-es Tienanmen téri vérengzéssel kapcsolatos hivatalos álláspontot. A levél nyilvánosságra került, az orvost hétfőn kikérdezték a hatóságok.

Pártunk által elkövetett hibák

"Pártunk által elkövetett hibákért a pártnak magának kell levonni a következtetéseket" - fogalmaz levelében Csiang Jen-jung (Jiang Yanyong), aki tizenöt évvel ezelőtt sebészként azokat a tüntetőket kezelte, akik a vérbe fojtott tüntetéssorozatban megsebesültek.

A Tienanmen téri események tabutémának számítanak Kínában, a hatóságok a legkisebb esélyét is elkerülik annak, hogy a hivatalostól eltérő vélemények nyilvánosságot kapjanak. Ugyanakkor - írja a BBC - a Kínai Kommunista Párt belső megosztottságának a több száz halottat követelő katonai közbeavatkozás megítélése az egyik oka.

A SARS-járvány veszélyeinek felismerésében központi szerepet játszó orvos levele a közeli pártkongresszus miatt is érintheti különösen kínosan a kínai vezetést.

'Ellenforradalmi lázongás'

"Az új vezetésnek újra meg kellene vizsgálni június 4. történéseit. Pártunknak orvosolnia kell az elkövetett hibákat, minél korábban, annál jobb" - fogalmaz az orvos, aki nem először száll nyíltan szembe a kínai vezetéssel. Levelében azt kéri a vezetéstől, hogy ne "ellenforradalmi lázongásnak" tekintse a június 4-ei eseményeket.

Jen-jung neve a SARS-járvány idején vált ismertté országszerte, amikor megkérdőjelezte a kormány addigi intézkedéseinek hatékonyságát, illetve azt, ahogyan megpróbálták kisebbíteni a vírus veszélyeit. (A kínai hatóságok sokáig tudomást sem akartak venni a SARS-ról, és később is sokat kozmetikáztak a járványügyi jelentéseken.) Amikor Jen-jung felhívta a figyelmet a veszélyre, sokak szemében nemzeti hőssé vált. A vezetés beismerve hibáit, lemondatta Peking polgármesterét, illetve az egészségügyminisztert.

Miután a levél hétfőn nyilvánosságra került, a hatóságok felkeresték Jen-jungot, és kikérdezték arról, hogyan jutott el az eredetileg csak a felső vezetésnek szánt levél a médiához - számol be a Reuters.

A hetvenkét éves orvos a hatóság két emberének elmondta, fogalma sincs, hogyan szivárgott ki a levél tartalma, de "önök biztosan le tudják nyomozni" - idézi a Reuters tudósítója az orvost, aki arra kérte a kelet-pekingi házában őt felkereső hírügynökség munkatársait, ne filmezzék, mivel "az túlságosan kockázatos".

Biztosan felbőszítette

Szakértők szerint a levél biztosan felbőszítette Pekinget, de nem valószínű, hogy az orvost bebörtönzik (ami egyébként ma sem ritkaság Kínában), tekintve, hogy igen népszerű személyiség.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.