Auguszta
5 °C
22 °C

Utcára vonult a mongol ellenzék is

2005.03.29. 16:25
Jelentős ellenzéki tüntetés színtere volt pénteken Ulánbátor, Mongólia fővárosa. Az ezúttal citromsárgába öltözött demonstrálók a kirgiz események méltatása mellett tiltakoztak a tavalyi választások csalások miatt. Az eseményekről szóló hírek csak most kerültek nyilvánosságra.

Új választások kiírását és a hivatali korrupció visszaszorítását követelte pénteken az ulánbátori utcákra vonult mongol ellenzékiek csoportja, egy nappal a kirgiz népfelkelés után, amely megdöntötte a hivatalban lévő kormányt.

Az egyes beszámolók szerint ötezer, mások szerint néhány száz főt mozgósító ellenzék demonstrációja a kirgiz, ukrán és grúz mintára szerveződött, a közép-ázsiai országban az ellenzék színe ezúttal a citromsárga lett, írja a BBC.

Cahjagín Elbegdordzs kormányfő visszautasította követelésüket, de tárgyalást ajánlott a tiltakozók képviselőinek.

A demonstrálók elmondták, a következő tiltakozó akciójukat április 7-ére tervezik, amikor a mongol törvényhozásban megkezdődik a tavaszi ülésszak.

A pénteki tüntetésen a demonstrálók az ulánbátori Szabadság téren zászlókat lengettek és a kirgiz felkelők forradalmi lelkesedését magasztalták. "Szabadítsuk meg Mongóliát a korrupciótól" - kiabálták.

Az ellenzék a tavaly júniusi választások eredményét kifogásolta, valamint azt, hogy a győztes és jelenleg is hatalmon lévő Mongol Népi Forradalmi Párt (MNFP) vezetői hárommillió dollárnak (600 millió forint) megfelelő összeget sikkasztottak el a választások alatt.

A tavalyi választásokon az ellenzéki Szülőföld Demokratikus Koalíció látványos sikert ért el megszerezve a 76 tagú törvényhozásban 36 képviselői széket ugyanannyit, mint a kormányzó MNFP, ám az újraszámlálást követően az ellenzék 4 hellyel kevesebbhez jutott. Májusban választanak elnököt.

Mongólia a hidegháború éveiben rendkívül szorosan függött a Szovjetuniótól. Noha névleg független állam volt, sokan mégis úgy emlegették, mint "a Szovjetunió tizenhatodik köztársaságát". 1990-es demokratikus rendszerváltás után a szovjet utódállamokhoz hasonlóan Mongolóiában is egyeduralomra törekvő vezetés került hatalomra.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.