Salamon
7 °C
13 °C

Franciák Szaddám oldalán

2003.04.03. 00:52
A franciák egynegyede, a fiatalabbak egyharmada szeretné Bagdad győzelmét látni. A kedélyek lecsillapítása egy francia napilap szerint Chirac feladata lenne. Az európai közvélemény korántsem derűlátó a háborús fejlemények láttán, bár az amerikaiak továbbra is optimisták. Brit felszabadítók sírhelyét firkálták össze Franciaországban.
A franciák egynegyede Irak, egyharmada Amerika mellett áll, derül ki egy, a francia Le Monde-ban publikált hétfői felmérésből. A megkérdezettek a háború kirobbanásáért az amerikai politikát tartják felelősnek, és csak 12%-uk okolja az iraki rezsimet. Az európai közvélemény korántsem derűlátó a háborús fejlemények láttán.

A franciák, spanyolok ellenzik, a britek tűrik, az amerikaiak támogatják

Franciaország lakosságának háromnegyede ellenzi a háborút, ennek fele abban az esetben is, ha Szaddám vegyi fegyvert vetne be a harcok során. Erős a megoszlás a politikai térképen is. A baloldali szavazók 78%-a, kormánnyal szimpatizáló jobboldalon kevesebb mint a megkérdezettek fele ellenzi teljes egészében a háborút. A franciák általában elégedettek Jacques Chirac államelnöknek a konfliktus ideje alatt játszott szerepével, és többségük beleegyezne a francia fegyveres részvételre az iraki béke megteremtése érdekében az ENSZ égisze alatt.

A háborús esélyekről is pesszimistán gondolkodnak a franciák, akiknek csupán 21%-uk biztos a szövetségesek győzelmében, és nem remélik, hogy a háború megoldja a terrorizmus kérdését. Inkább attól félnek, hogy ellenkezőleg, radikalizálni fogja az iszlám terrorizmust. A britek is egyre pesszimistábbak, a gyors háborúban már csak 9%-uk hisz. Tony Blair miniszterelnök lépéseit 50%-uk tűri meg, 39%-a viszont elégedetlen, számol be a Daily Telegraph, és megemlíti, hogy csak a válaszadók egytizede elégedett a háború menetével, 29%-a elégedetlen.

Spanyolországban az El Pais napilap legutóbbi, hétfői közvéleménykutatása azt derítette ki, hogy a spanyolok 92% százaléka ellenzi a háborút, és 79% százaléka véli úgy, hogy a szövetségeseknek nem volt elegendő indokuk a háború megindításához. A megkérdezettek fele szerint a háború utáni Európa már nem fogja tudni betölteni meghatározó nemzetközi szerepét.

Az amerikai lakosság az egyetlen, amely töretlenül elégedett mind a háborúval, mind a Bush-adminisztráció munkájával. Az elnök népszerűsége 58%-ról 71%-ra nőtt március első felében, és egy március 23-ai felmérés szerint a háborúnak 71-75%-os a támogatottsága.

"Szaddám legyőz titeket, és kiontja véreteket!"

Franciaország háborúellenes politikája az amerikai közvéleményben erős franciaellenes hangulatot keltett, számos étterem és cég bojkottálta a francia termékeket. A felmérések szerint azonban az ellenérzés kölcsönös a franciák és az amerikai-brit szövetség között. A londoni Times friss felmérése szerint a briteknek már csak a fele érzi Franciaországot szövetséges államnak, és a politikai szembenállást tovább mélyíthetik az olyan események, mint a múlt heti sírgyalázás.

Ismeretlenek "Szaddám legyőz titeket, és kiontja véreteket!" feliratot festettek az I. Világháborúban a Franciaországot felszabadító harcok során elhunyt szövetséges katonák emlékművére. Az esetre dühösen reagáltak a brit politikusok, valamint számos brit hozzátartózó is. Chirac elnök szóvivőjén keresztül megdöbbenését fejezte ki "azon hősök emlékének megszentségtelenítése miatt, akik egykoron szabadságunkért harcoltak. Nem lehet a diktatúra győzelmét kívánni a demokrácia felett", reagált a francia köztársasági elnök az Amerika-ellenes véleményekre is.

A Liberation - elemezve az Amerika-ellenes indulatokat - arra következtetésre jutott, hogy nagyon is időszerű, hogy Jacques Chirac elnök megértesse honfitársaival: a Bush-féle háborúval való szembehelyezkedés és annak elítélése nem jelentheti a bagdadi rendszer támogatását. Ugyanúgy különbséget kell tenni az iraki lakosság és a Szaddám-rendszer között, ahogy el kell tudni választani az amerikai demokráciát és Bush veszélyes politikáját, bár ez a különbségtétel az iraki tragédiák számának megszokszorozódásával egyre nehezebb feladattá válik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.