Árpád
-2 °C
9 °C

Az amerikaiak kisajátítják a foglyokat

2003.04.07. 20:13
A brit miniszterelnök jogtalanul szolgáltaja ki a britek hadifoglyait Amerikának, figyelmeztetnek a brit kormány tagjai. Az amerikaiak kiválogatják a foglyokat, a nekik tetszőket saját bíróságuk elé akarják állítani. A tudósítások fejetlenségről, de nem különösebben rossz viszonyokról számoltak be az Umm-Kaszri hadifogolytáborból.
Humánus, de rendezetlen az iraki hadifoglyok helyzete. Nagy-Britannia miniszterei arra figyelmeztetnek, hogy Tony Blair miniszterelnök jogtalanul engedett annak az amerikai kérésének, hogy a brit csapatok ejtette hadifoglyokat kiadják az Egyesült Államoknak. Korábbi jelentések szerint a közösen ejtett foglyokat kiválogatják, és az irreguláris fegyvereseket, a különböző milíciák tagjait kiadják az amerikai katonai rendőrségnek. Ez a nemzetközi normák szerint megengedhetetlen, mivel az amerikai hadbíróságok hozhatnak halálbüntetést, írja a Guardian londoni lap.

Az az afganisztáni háború idején gyakorlattá vált eljárás sem járta még meg az amerikai legfelsőbb bíróságot, hogy a tálib hadifoglyokat a guantánamoi katonai bázisra szállították, mutat rá egy brit miniszteri forrás. Tony Blair mindössze annyit közölt, hogy a foglyokkal a genfi konvenció alapján bánnak. Arra nem tért ki, elszállítják-e őket Guantánamóba.

Az újság felhívja a figyelmet arra is, hogy Vincent Brooks amerikai katonai szóvivő általában "terrorbrigádnak" vagy "terrorista viselkedésű szervezetnek" nevezi az iraki milíciákat, fedájínokat vagy civilruhás fegyvereseket, és ezek a kifejezések kísértetiesen emlékeztetnek a tálib foglyokat en bloc terroristának nevező korábbi szóhasználathoz. A britek egyébként a nemzetközi bíráskodást is felvetették, ám az amerikai hadvezetés nem akarja saját katonáit is bíróság előtt látni.

5-6000 hadifogoly Umm-Kaszrban

Eközben a Libération tudósítója zűrzavarról számolt be egy Umm-Kaszri fogolytáborból. A mintegy 5-6000 hadifogolyból álló táborban civilek, rendőrök, katonák, milicisták várakoznak tanácstalanul. A foglyok arról számoltak be, hogy képtelenek bármilyen információt szerezni bárkitől. Többüket egyszerűen begyűjtötték, nem foglalkozva azzal, harcolt vagy sem a szövetségesek ellen. A biztonsági intézkedések miatt a hadsereg nem adhat ki listát a hadifoglyokról, ehhez meg kell várni a Vöröskeresztet.

Kiverik belőled

"Ha az ellenség úgy érzi becsületesen tartották, akkor könnyebben megadja magát. Ha viszont attól tart, hogy kínozzák majd a fogságban, az utolsó véréig harcolni fog" - nyilatkozza az ArabNews-nak egy sebesült tengerészgyalogos, akit egy fedélzeten ápolnak a sebesült iraki hadifoglyokkal. Egy másik katona már nem ennyire elégedett: "Az irakiak kiverik belőled a szart, aztán ha vesztetésre állnak, megadják magukat, és neked meg humánusnak kell lenned. Ez kemény." Egy harmadik veterán gyalogos, aki már az első öbölháborúban is járt ellenkező véleményen van: "Az ellenség az ellenség, akivel harcolnod kell, de amikor megadja magát, többé már nem az ellenséged."

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!