Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

A pocakos pápa Bogotában küzd meg a gonosszal

2005.04.07. 12:10
Kapcsolódó cikkek (1)
Szuperhősként és annak paródiájaként támad fel II. János Pál pápa egy kolumbiai képregényben, amiben a vörösruhás egyházfőnek a gonosszal kell megküzdenie. A pápáról már készült hivatalos képregény, és számtalan paródia is. A bogotai rajzoló munkája a képek alapján a legizgalmasabb lehet mind között.

Képregényt készít II. János Pálról egy kolumbiai rajzoló, aki a hétvégén elhunyt pápát készülő füzetében bogotai szuperhősként támasztja fel. Rodolfo Leon Sanchez csütörtökön publikált néhány kockát a készülő képregényből, aminek címe A hihetetlen Homo Pater lett.


Tekintse meg a képkockákat!
A rajzoló a kolumbiai nemzeti képregény-iskolában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, képregényében egyszerre próbálta a pápát realisztikusan és karikaturisztikusan ábrázolni. "Bár a képregény sokak számára tűnik paródiának, hiszen a főszereplő egy vörös tornadresszben virít, mások viszont kedvesnek és finomnak találják a karaktert" - nyilatkozta Leon.

A szuperhősként ábrázolt II. János Pál a történet szerint a kolumbiai főváros, Bogota utcáin száll szembe a gonosz erőkkel. A sztori kifejezetten rájátszik a szuperhősfüzetek eszköztárára: a vörös tornadresszt a pocakosnak és kissé púposnak megrajzolt pápa egy csodálatos átalakulás során ölti magára, hogy utána tanúbizonyságot adjon harcművészeti és mágusi jártasságáról is.

A pop pápa

A pápáról mint a modern kor egyik ikonjáról nem egy képregény készült (talán az egyik legszórakoztatóbb sorozat a popeailen.com-on található) nagyobb részük parodisztikus hangvétellel.

Arra, hogy a római katolikus egyházfőtől sem állt távol a műfaj, vagy legalábbis a fiatalok kultúrájának felhasználása az egyház nézeteinek népszerűsítésében, jó példa, hogy a Vatikán 1982-ben elfogadta a nagy amerikai képregény-forgalmazó, a Hulk, az X-Men és a Pókember kiadójának, a Marvelnek az ajánlatát a hivatalos pápaképregény elkészítésére.

Bár a képregény főszerkesztője akkor nem győzte hangsúlyozni a Pókember és II. János Pál közötti hasonlóságot, azaz mindkét karakter sokat szenvedett fiatal korában és sorsát maga alakította, a hivatalos képregény nem lett sokkal izgalmasabb, mint mondjuk a Képes Biblia.

A történet az ötvenes években divatos, hagyományos amerikai képregények stílusában meséli el II. János Pál pápa életét az első focizástól a pápává szenteléséig, vagyis inkább tekinthető életrajzi képes albumnak, mint érdekfeszítő történetek sorozatának. Ennél pedig minden bizonnyal szórakoztatóbb olvasmány lesz Rodolfo Leon Sanchez füzete.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.