Mária
-6 °C
2 °C

Példátlanul erősödött az iraki dinár

2003.04.11. 17:31
Háromszor annyit ér a dinár most, mint Bagdad eleste előtt. Öröm az ürömben, hogy a háború jót tett a rendkívül rossz állapotban lévő iraki gazdaságnak, amelynek 120 milliárd dollárnyi adóssággal is szembe kell néznie - írja a brit Times.
Több mint háromszor többet ér az iraki dinár a dollárral szemben. Az iraki rendszer összeomlása előtt még 2000, Bagdad eleste után viszont 600 dinárt kellet csak fizetni egy dollárért. Ez az egyik jó hatása a háborúnak - írja a Times.

Az iraki dinár 1992-ben a fekete szerda néven emlegetett április 16-án értékelődött le, amikor az angol font árfolyama után a thaiföldi tőzsde is összeomlott, krízist okozva ezzel az ázsiai piacokon. Ennek ellenére ez sem kielégítő magyarázat egy ekkora méretű árfolyamnövekedésre - véli a brit lap. Az iraki dinárért valamikor három dollárt is lehetett venni.

Korábban utaltak jelek arra, hogy kedvező lesz a háború hatása az iraki gazdaságra, az északi kurd enklávéban használt dinár már a háborút megelőző hónapokban erősödni kezdett. Bár az iraki gazdaság talpraállításához ennél több kell, nem árt, ha egy erősödő valuta kerül a lakosság kezébe.

Irak adósságállománya
Irak adósságállománya a becslések szerint 120 milliárd dollár körül mozog. Az adósságkérdésekkel foglalkozó brit Exotix társaság szerint az iraki adósság nagy része a nyolcvanas években, az Irán elleni háború idején keletkezett. Irak 1990-ben, röviddel Kuvait lerohanása előtt beszüntette az adósságtörlesztést.

A fő hitelező országok (milliárd): Szaúd-Arábia (25); Kuvait (12,5); az Egyesült Arab Emirátusok és más sejkségek (17,5); Franciaország (8); Oroszország (8); (forrás: Arabian Magazin)

A nemzetközi pénzügyi szervezetekkel szemben nincs milliárdos méretű tartozása Iraknak.

Paul Wolfowitz amerikai védelmiminiszter-helyettes csütörtökön azt vetette fel, hogy Franciaország, Oroszország és Németország engedje el az iraki adósságokat, hogy ezzel járuljanak hozzá az ország újjáépítéséhez.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!