Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Politikai tisztogatástól óvnak Irakban

2005.04.12. 10:31
A korrupcióra és a politikai tisztogatásra figyelmeztetett Irakban Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, akinek ez már a második váratlan látogatása Irakban. A Pentagon jövő év elejére kivonná csapatainak harmadát Irakból.

Meglepetésszerű villámlátogatásra érkezett Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter Irakba, hogy figyelmeztesse az új vezetést a korrupció, a tisztogatások és a hozzá nem értés veszélyeire.

Az amerikaiak is tisztogattak

Rumsfeld, akinek ez már a második előzetes bejelentés nélküli látogatása, úgy vélekedett, esetleges változtatások szükségesek az iraki kormány belügyminiszteri és védelmi miniszteri posztján. A miniszter kedden találkozik az újonnan megválasztott iraki vezetéssel.

A BBC iraki tudósítója szerint Washington aggódva szemléli az utóbbi időben lezajlott tisztogatásokat, azaz a Szaddám-rezsim alatt szolgált, tapasztalt katonák eltávolítását a hadseregből.

Bár ez a lépés amerikai által vezetett invázió és megszállás idején támogatást élvezett, később újra kellett gondolni a döntést, mivel ezzel jelentősen gyengült a hozzáértő vezetőit elvesztett iraki hadsereg, aminek legnagyobb feladata a lázadók megfékezése lenne.

Nem maradhatnak örökké

Az amerikai vezetés attól tart, hogy a januári választásokon hatalomba került síiták leszámolnak a Szaddám Huszein uralma alatt kivételezett szerephez jutott szunnitákkal, akiknek szakértelme elengedhetetlen Irak stabilitásához.

"Az a fontos, hogy az új kormány vegye figyelembe a minisztériumi tisztviselők esetében az alkalmassági tényezőt, hogy ezzel elkerülje a fölösleges zűrzavart" - fogalmazott Rumsfeld, hangsúlyozva, Irak számára most a legfontosabb a politikai és gazdasági stabilitás megteremtése, hiszen az amerikai katonák nem maradhatnak örökre Irakban.

2006 elejére 40 ezer amerikai vonulna ki

A New York Times hétfői számában arról írt, hogy a Pentagon vezetése jelentős csapatkivonást tervez a jövő év elejére, amikor a jelenleg Irakban szolgáló 140 ezer fős amerikai hadsereg létszámát 105 ezerre csökkenthetnék. A misszió az Egyesült Államoknak négymilliárd dollárjába kerül havonta.

A lap azt írja a január 30-i iraki választások idején ugyan újabb csúcsot ért el az egy napra jutó merényletek száma (140), jelenleg ismét a napi 30-40-re esett vissza, és márciusban "mindössze" 36 amerikai halt meg, aminél csak egyszer haltak meg kevesebben, tavaly februárban (21).

A Pentagon jelentése szerint az iraki vezetés eddig 152 ezer rendőrt és katonát képzett ki az elmúlt egy évben amerikai segítséggel, ám a lap úgy tudja, ennél jóval kevesebb teljesít szolgálatot: tízezrek közülük egyszerűen nem álltak munkába.

A váltakozóan síita és szunnita lázadó csoportok ereje sem csökkent az utóbbi hónapokban annak ellenére, hogy amerikai számítások szerint ezreket öltek már meg a harcokban.

A különféle lázadó csoportok, mint a Szaddám-párti baathisták, szunnita fegyveresek, Zarkavi terroristái létszámproblémáikat egymással köttetett szövetségekkel hidalják át, de a toborzás sem nehéz a nagy számú, szegénységben élő fiatalok körében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.