Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A doktrinák bajnoka - Joseph Ratzinger életrajza

2005.04.19. 21:00
Kapcsolódó cikkek (1)
A 78. életévét a napokban ünneplő XVI. Benedek pápa Joseph Ratzingerként született Bajorországban, majd a náci Németországban nőtt fel, a hadifogságból papi szemináriumra ment, ezután meredeken ívelt a pályája felfelé. A Vatikán legmeghatározóbb gondolkodójának, hittudósának tartják, aki továbbviszi II. János Pál konzervatív örökségét.
Joseph Ratzinger személyében XVI. Benedek néven nyolcadik alkalommal választottak 480 év után ismét német pápát.

A néhány napja a hetvennyolcadik, vatikáni misével ünnepelt születésnapját ülő Ratzingerről egy vatikáni teológus egyszer azt mondta, hogy Luther Márton, a reformátor óta nem volt német, aki ennyire rányomta volna szellemének bélyegét az egyházra, mint a Bajorországból származó Ratzinger.

A római katolikus egyház nézeteit meghatározó httani kongregáció vezetőjét a Times 2005-ben megválasztotta a világ száz legbefolyásosabb emberei egyikének, egyesek a Vatikán fő gondolkodójának nevezik

Ratzinger erősen megosztja a világ közvéleményét, egyesek úgy tartják a konzervatív, doktrinákra építő kardinális értelmes megoldás a modern világ nyújtotta gyors változásokra, mások attól félnek a "páncélkardinálisból" az egyház liberális szárnyát kiszorító, büntető típusú pápa válik, aki végül középkori viszonyokat teremt az egyházban.

Gyerekkor a náci Németországban

Ratzinger a bajorországi Marktlban született 1927-ben egy náciellenes rendőrtiszt fiaként. A hitleri propagandában felnőtt, teológiát és filozófiát tanult fiúnak 1941-ben, tizennégy éves korában a németországi törvények szerint a Hitler Jugend soraiba kellett állnia.

1943-ban a biográfusa, John Allen szerint nem túl lelkes Ratzingert mint légvédelmist Münchenbe, majd Magyarországra vezényelték, de 1944-ben dezertált, és a szövetségesek hadifoglya lett. A kardinális soha nem titkolta múltját, több alkalommal is beszámolt erről római lapoknak.

Ratzingert 1951-ben szentelték pappá. Harmincéves korában doktorált, a freisingi főiskolán lett a dogmatika professzora. Később tanított Bonnban, Münsterben, Tübingenben és Regensburgban. 1977-ben lett München és Freising érseke, később bíboros.

Zsinat és a hittani kongregáció

A meghatározó II. vatikáni zsinaton (1962-1965) mint peritus, teológiai szakértő vett részt. Tíz idegen nyelvet beszél, számos tudományos fokozatot szerzett, jól kommunikál.

1972-ben megalapítja a Communio hittudományi lapot, amely mára a katolikus világ és gondolkodás legmeghatározóbb lapjává nőtte ki magát, jelenleg kilenc nyelven adják ki. 1977 tavaszán szentelik München érsekévé, majd júniusban VI. Pál pápa által bíborossá. Ma ő az utolsó pápaválasztó, akit nem maga II. János Pál nevezett ki.

Pályafutásában a nagy ugrás 1981-ben következett be, amikor II. János Pál pápa Rómába hívta. Az inkvizíciós hivatalból lett, a doktrinákat megfogalmazó hittani kongregáció vezetőjének szerepét mintha rá szabták volna.

II. János Pál öröksége

A pápa Ratzingerrel németül beszélt, a hit kérdéseiben szigorúan konzervatív Ratzinger és II. János Pál egy hullámhosszon mozgott, legyen szó a születészszabályozásról, vagy a latin-amerikai felszabadítás teológiájáról.

II. János Pál pápa betegségének súlyosbodásakor, 2000-ben már azt beszélték, ő volna, aki akár a visszavonuló beteg pápa helyére állna. Miután II. János Pál meghalt, Ratzinger lemondott a hittani kongregáció vezetői tisztjéről.

A hófehér hajú 78 éves Ratzinger, keddtől XVI. Benedekként több mint egymilliárd katolikus vezetője, sokak szemében a dogmatizmus és a konzervatizmus jelképe.

Sok országban azonban, bizonyos bírálatokat megengedve, a hit őrének tekintik, ami a gyors és drámai társadalmi változások korában sokak szemében elismerő minősítésnek számít.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!