Szabina
5 °C
11 °C

Háromezer áldozata lehet a koreai vonatbalesetnek

2004.04.22. 17:28
Legalább háromezer ember meghalt vagy megsérült, amikor egymásnak ütközött, majd felrobbant két tehervonat Észak-Koreában. Valószínűleg véletlen baleset történt.
Legalább háromezer ember meghalt vagy megsérült, amikor egymásnak ütközött és felrobbant két tehervonat csütörtökön Észak-Korea Kínával határos részén, romba döntve egy állomásépületet - írja a Reuters a YTN dél-koreai televízióra hivatkozva.

Mint arról a Yonhap dél-koreai hírügynökség kínai forrásokra hivatkozva beszámolt, az egyik szerelvény gázolajat, a másik pedig folyékony petróleumot szállított.

A baleset Szinidzsu koreai határvárostól mintegy ötven kilométerre, Ryongchon állomásnál történt - azon a szakaszon, ahol a jelentések szerint kilenc órával korábban haladt át a kínai látogatásáról hazatérő Kim Dzsong Il észak-koreai vezető vonata.

Egy, a Yonhap által megkérdezett kínai szemtanú beszámolt róla délután egy óra körül hatalmas robbanást hallottak, az állomás épülete pedig, mintha lebombázták volna, eltűnt a föld színéről.

Véletlen baleset lehetett

Egyelőre semmi sem utal másra, mint hogy véletlen baleset történt, ám a robbanás csak néhány órával az után következett be, hogy az észak-koreai delegáció hazatért Kínából, ahol egyebek mellett a kommunista ország atomfegyver-programjáról is folytak tárgyalások.

Az észak-koreai hatóságok valószínűleg megszakították a nemzetközi telefonos összeköttetést az érintett területtel, hogy ne szivárogjon ki semmi nem hivatalos információ - számolt be a Yonhap. Valószínűsíthető az is, hogy szükségállapotot hirdettek meg a tartományban.

Phenjanban nem tudni semmit

"Egyelőre semmiféle hivatalos tájékoztatót nem kaptunk a balesetről. Mindenesetre megpróbáljuk megerősíteni a hírügynökségi jelentéseket" - nyilatkozta Szöulban a dél-koreai egységesítési miniszter, aki a két ország kapcsolatáért felelős tárcát vezeti.

A hírek ellenére az észak-koreai média ezidáig hallgatott a balesetről, holott mióta Kim Dzsong Il biztonságban hazaért, újra vannak híradások. Phenjani lakosok arról számoltak be, a fővárosban semmi szokatlan nem érzékelnek, a tévében katonai dalok és zenéket sugároznak, mint minden este.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.