Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Kiakasztotta a Pentagont az elesettek fotóinak bemutatása

2004.04.23. 23:37
Irakban elesett amerikai katonák hazatérő koporsóiról készült fényképek jelentek meg az interneten, onnan pedig a pénteki amerikai lapokban, kiváltva a washingtoni védelmi minisztérium haragját.
Amerikai katonák társaik hazaérkezett koporsóit pakolják ki
fotó: EPA

A felvételeket az amerikai zászlóba burkolt koporsókról a légierő készítette a delaware-i Dover légitámaszponton, ahova az elesettek holttestét küldik. A Pentagon a sajtónak megtiltotta, hogy fényképeket készítsen a koporsókról, saját felvételeit pedig nem adta ki, sőt eddig a létezésükről sem lehetett tudni.

Tudott róluk viszont a kormányzati titkolózás ellen harcoló Memory Hole honlap és a tájékoztatás szabadságát kimondó törvényre hivatkozva bírósági úton követelte kiadásukat. A szervezet honlapja jelenleg nem elérhető

A honlapot működtető Russ Kick beadványát a The New York Times pénteki száma szerint először elutasították, de fellebbezett és a felsőbb instancia megváltoztatta az első fokú döntést. Az emberi jogi aktivista a légierő illetékes parancsnokságától 360 képet kapott, amelyeket csütörtökön rögvest fel is tettek az internetre, ahonnan bőven merítettek a pénteki lapok.

A Pentagon szigorú

A Pentagon hibának minősítette a légierő illetékes parancsnokságának döntését, leszögezte, hogy a fényképet történelmi dokumentálás végett készítik és több fotót nem adnak ki.

A minisztérium szigorát jelzi, hogy a minap elbocsátottak két civil alkalmazottat, egy házaspárt, mivel fényképet készítettek Kuvaitban arról, amint koporsókat rakodnak be egy szállító repülőgépbe, és a felvétel megjelent a Seattle Times vasárnapi számában.

A rokonokra hivatkoznak

A Pentagon a hozzátartozók érzékenységével indokolja, hogy a sajtó nem készíthet fotókat a koporsókról, hangsúlyozva, hogy a tilalmat már az 1991-es első öbölháborúban is alkalmazták. A bírálók szerint azonban a kormány egyszerűen csak el akarja kerülni az ilyen felvételek kedvezőtlen hatását a közvéleményre.

Irakban tavaly május 1., a főbb harci cselekmények befejezése óta csaknem 600 amerikai katona vesztette életét, köztük 91 most április során.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.