Árpád
7 °C
21 °C

Fél évszázada a trónon II. Erzsébet

2002.04.30. 14:44
Augusztus 6-ig az úgynevezett királyi vonaton járja Nagy-Britanniát II. Erzsébet és férje. A délnyugat-angliai Cornwalltól az északi Hebridákig tartó nagy utazás apropója, hogy a királynő ötven éve ül országa trónján.
Ötven éve koronázták meg II. Erzsébetet. A brit parlament két háza előtt elmondott beszédében a királynő köszönetet mondott azért "a hűségért, támogatásért és ösztönzésért", amelyben az ország népe részesítette őt uralkodásának általa felejthetetlennek nevezett 50 éve alatt. - Szeretnék hangot adni büszkeségemnek múltunkért, egyben szeretném kinyilvánítani a jövőbe vetett bizalmamat - hangoztatta a parlament Westminster csarnokában közös ünnepi ülésre egybegyűlt alsóházi képviselők és lordok előtt.

Köszönet a parlamentnek

II. Erzsébet
A brit uralkodó ugyan évente megjelenik a parlamentben, a törvényhozás ülésszakát trónbeszéde nyitja meg, azt azonban II. Erzsébet a mindenkori kormány nevében mondja el. Személyes beszédet ritka alkalmakkor, az elmúlt 50 évben csak ötször mondott a parlamentben, legutóbb 1995-ben, a második világháború befejeződésének 50. évfordulóján. Jubileumi beszédében II. Erzsébet méltatta az országában és a világban az elmúlt 50 évben végbement hatalmas fejlődést, Nagy-Britannia multikulturális társadalommá válását. Külön köszönetet mondott a "parlamentek anyjának" tartott brit törvényhozásnak a változásokban vállalt szerepéért.

A Nagy utazás

II. Erzsébet ünnepi beszédével vette hivatalos kezdetét a brit uralkodó trónra lépése 50. évfordulójának nagy-britanniai ünnepségsorozata. Szerdán Londonból kigördül a három hónapon át szállásként és irodaként szolgáló királyi vonat, és megkezdődik a királynő és férje, Fülöp herceg augusztus 6-ig tartó országjáró körútja. A délnyugat-angliai Cornwalltól az északi Hebridákig ellátogatnak Nagy-Britannia valamennyi szegletébe, hogy a lehető legtöbb emberrel találkozzanak. II. Erzsébet beszédet mond a skót törvényhozásban, a walesi és az északír nemzetgyűlésben, megnyitja a Nemzetközösségi Játékokat Manchesterben, új kórházak, hospice-ok felavatásán vesz részt. Utcabálokat, kerti partikat rendeznek, ünnepi istentiszteleteket tartanak majd az 50. évforduló alkalmából.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.