Vilma
-7 °C
4 °C

Radikálisan csökken a sorkatonai szolgálat ideje Izraelben

2005.05.11. 09:03
Csökkenti a sorkatonai szolgálat idejét Izrael, a jelenlegi hároméves idő 5-7 hónapra csökkenhet, ha a knesszet elfogadja az erről szóló törvénymódosítást még e hónapban. A hatmilliós Izrael hadserege hatszázezer fő, a minden évben egy hónapra behívott tartalékos sorkatonák száma ebből 450 ezer.

A kötelező katonai szolgálatnak 2006-tól való radikális csökkentését jelentette be Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter.

Mofaz a Jediót Ahronót című, nagy példányszámú izraeli napilap szerdai számában megjelent interjúban közölte, hogy a jelenleg három éves, minden izraeli állampolgárnak kötelező katonai szolgálatot a jövő évtől 5-7 hónapra csökkentik és ez pontosan egy év múlva, Izrael állam függetlenségének 58. évfordulóján lép életbe.

Izraelben csütörtökön ünneplik a zsidó állam megalakulásának 57. évfordulóját. Mofaz elmondta, hogy bizottságot hoztak létre az intézkedés végrehajtásának előkészítésére.

Az izraeli kormány márciusban egyhangúlag elfogadta az izraeli hadsereg tartalékosaira vonatkozó mozgósítási rendszernek reformtervezetét. Ez a tartalékos állomány és a tartalékos időszak jelentős csökkentését irányozza elő.

Az izraeli közszolgálati rádió úgy tudja, hogy a jövőben a tartalékosokat csak sürgős esetben, illetve hadgyakorlatokra hívják be. Nem kötelezik őket továbbá arra, hogy rendszeresen szolgálatot teljesítsenek palesztin területeken, őrizzék a zsidó településeket vagy részt vegyenek a határokon való őrjáratokban.

A közkatonákat évente 14 napra hívhatják be, a tiszteket pedig 23 napos időszakokra, egészen 40 éves korukig. Jelenleg évente egy hónapot szolgálnak a tartalékosok, sürgős esetben ennél is többet.

A törvénytervezetet május végén terjeszti az izraeli védelmi minisztérium a knesszet elé.

Az izraeli hadsereg jelenlegi létszáma a Tel-Avivi stratégiai intézet adatai szerint 631,5 ezer fő, közülük 445 ezer tartalékos. Izrael népessége 6,2 millió fő. A katonai szolgálat kötelező a zsidó és drúz nemzetiségűek, önkéntes a keresztények és a muszlimok számára.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.