Piroska
-10 °C
1 °C

Szaddám nem fogja elismerni büntetését

2004.05.12. 21:06
Nem fogja elismerni az iraki törvényszéket Szaddám Huszein, nyilatkozták szerdán ügyvédei, akik szeretnék, ha az egykori diktátort Hágában állítanák bíróság elé. Hétfői információkkal ellentétben az amerikaiak nem adják őt át a júniusi hatalomátadás előtt az ideiglenes kormánynak a volt elnököt.
Szaddám Husszein nem fogja elismerni az Irak által felállított "bosszútörvényszéket" - mondta szerdán a megbuktatott diktátort védő ügyvédi bizottság francia tagja.

Emmanuel Ludot, a Szaddám Husszeint védő 20 fős ügyvédcsoport tagja kifejtette, hogy a védelem arra az álláspontra helyezkedik, mely szerint senkinek sincs joga ítélkezni a megbukott iraki diktátor felett. Hozzátette, a bizottság ENSZ-védnökség alatt működő ítélőszék felállítását indítványozta a hágai Nemzetközi Törvényszéknél.

'Céljuk csak a diktátor kivégzése lenne'

"Az (iraki) háborút teljesen illegálisnak ítéljük. Az Egyesült Államok az ENSZ jóváhagyása nélkül vonult be Irakba, így az illegális háború keretei között elfogott Szaddám törvénytelenség áldozata" - nyilatkozta Ludot telefoninterjúban.

"Szaddám Husszein nem fog elismerni semmiféle törvényszéket, és semmiféle megtorlást" - folytatta Ludot, hozzátéve, hogy bizottságuk a titkos amerikai bázison fogva tartott védencük meglátogatását lehetővé tevő engedélyért folyamodik.

Az ügyvéd szerint bármiféle bírósági tárgyalás célja az lenne, hogy kivégezzék - az egyébként vád alatt még nem álló - volt iraki elnököt.

Nem adják át 30-a előtt Szaddámot

Mégsem adják át az amerikaiak Szaddám Huszein volt iraki diktátort az illetékes iraki törvényszéknek június 30-a, az iraki ideiglenes kormánynak való hatalomátadás előtt - helyesbítette szerdán saját előző napi közlését Szálem Csalabi, az iraki törvényszék egyik főszervezője.

Csalabi szerint háborús bűnökben egyetlen tárgyalás sem kezdődik meg Irakban 2005 előtt. Az amerikai hatóságok megvitatták a tervezett időrendet, és ezután tette közzé az iraki jogász pontosító közleményét. Ennek értelmében az amerikaiak akkor adják majd át Szaddám Huszeint és a korábbi iraki rendszer többi vezéralakját, ha az irakiak képesek lesznek őrizetben tartásukra.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.