Árpád
-1 °C
9 °C

Tüntető tömegbe lőtt az izraeli hadsereg

2004.05.19. 16:12
Tovább folytatódott szerdán a rafahi menekülttáborban és környékén az izraeli hadsereg tisztogatási akciója, aminek során harci helikopterek a katonai fellépés ellen tiltakozó tömegre nyitottak tüzet, jelentések szerint tíz ember halálát okozva.
Legalább tíz palesztin életét vesztette, és több tucat megsebesült, amikor izraeli harci gépek és tankok tüzet nyitottak a rafahi menekülttáborban demonstráló ezres tömegre szerda délután a Gázai övezetben - írja a Haaretz izraeli lap.

A becslések szerint a háromezer fős tüntető tömeg a menekülttábor elleni utóbbi napokban tapasztalt izraeli katonai fellépés ellen tiltakozott, és a menekülttábor szomszédságában lévő Tel Szultan város felé vonult, amikor a támadás érte őket. Szemtanúk szerint izraeli helikopterek négy rakétát lőttek ki a tömegre.

1967 óta a legvéresebb

Kedden hasonló incidens volt ugyanitt, a támadásokban legalább húszan meghaltak - köztük 14 fegyveres és három gyerek, több tucat ember pedig megsebesült. A BBC szerint 1967, mióta Izrael elfoglalta a Gázai övezetet, ez volt a legvéresebb katonai művelet a területen.

"Nem tudunk úrrá lenni a helyzeten" - nyilatkozta a Haaretznek a palesztin kórházak szóvivője, aki elmondta, Jasszer Arafat palesztin vezető utasítására, minden mozgatható egységet Rafahba irányítottak, és vészhelyzetet rendeltek el a Gázai övezet kórházaiban.

A támadás után az izraeli hadsereg megnyitotta az utakat a Gázai övezet felé, miután két nappal korábban, a hadműveletek kezdetén, lezárták a területet.

Korai lenne még megmondani

A hadsereg szóvivője elmondta, korai lenne még megmondani, mi történt pontosan, elmondása szerint ugyanis a megtámadott terület tele van robbanóanyaggal. A hadsereg rafahi akcióját azzal indokolja, hogy a menekülttábor a terroristák búvóhelyévé és fegyverraktárává vált.

A hadsereg felszólította Tel Szultan lakosságát, hogy minden tizenhat éven aluli a város egyik iskolájában gyülekezzen. A városban a hadsereg házról-házra jár pokolgépek, fegyverek és Egyiptomba vezető csempészalagutak után kutatva. A két napja tartó tisztogató hadművelet egyébként a 'Szivárvány' nevet kapta.

Akciók Dzseninben is

Izraeli katonák szerda hajnalban lelőtték az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai radikális palesztin szervezet helyi vezetőjét a dzseníni menekülttáborban. Az izraeli erők legkevesebb húsz harckocsival és terepjáróval vonultak be két helikopter támogatása mellett a menekülttáborba - közölték palesztin biztonsági és egészségügyi források.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.