Salamon
7 °C
13 °C

Megszűnt al-Szahaf minisztériuma

2003.05.23. 11:52
Bremer minisztériumokat és több intézményt is bezáratott Irakban, miután az ENSZ BT megszavazta az Irak megszállásának legitimációjáról és a szankciók feloldásáról szóló határozatot. Ugyanakkor szerdán a kormányzó bejelentette: az iraki átmeneti kormány felállítása több hetet csúszik.
Néhány órával azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) legitimálta Irak brit-amerikai megszállását, Irak amerikai kormányzója, Paul Bremer megszüntetett számos iraki minisztériumot és intézményt - írja a BBC.

Bremer intézkedéseinek áldozatul esett a védelmi és a beszédeivel világszerte hírhedté vált al-Szahaf korábbi munkahelye, a tájékoztatási minisztérium valamint az olimpiai bizottság és az iraki katonai bíróságok, amelyeket illegálisnak nyilvánított. Az intézkedéseket egy héttel azután hozta Bremer, hogy a Huszein-rezsim egyeduralkodó pártjának, a Baath pártnak a tagjait eltiltotta a köztisztviselőként való munkavállalástól.

Csúszik a kongresszus

Noha a kormányzónak, a csütörtöki ENSZ-határozattal a háta mögött nem kellett késlekednie, két nappal korábban, szerdán egy bagdadi börtön meglátogatásakor sokak csalódására bejelentette, a júniusra tervezett átmeneti iraki kormányzat felállítását megelőző kongresszus, ahová minden érdekcsoport és társadalmi réteg képviselőit várják, egy hónapot csúszni fog, így az csak július közepére várható - számol be az Arabic News.

Több helyen nincs közigazgatás

A sajtónak eljuttatott nyilatkozat szerint az amerikaiak célja, hogy reprezentatív kormányzat álljon föl, de az eredeti elképzelésekhez képest jóval szerényebb jogkörrel rendelkezik majd, mint azt az iraki vezetők szeretnék - írja a Washington Post. Számos városban továbbra is problémát okoz, hogy nincs semmiféle közigazgatás, ami könnyen ellehetetlenítheti az amerikaiak által propagált általános szavazást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!