Miklós
-7 °C
2 °C

Tűzszünetet köthet Abbász a Hamasszal

2003.05.29. 18:11
Tűzszüneti megállapodás megkötését tervezi a jövő hétre Abbász palesztin miniszterelnök a Hamasz terrorszervezettel, és reméli, hogy ugyanezt az Iszlám Dzsiháddal is nyélbe ütheti. A cél érdekében a csütörtöki Ariel Saron izraeli kományfővel való találkozón ezért a palesztin állam elismeréséről és az izraeli hadműveletek befejezéséről esik szó.
Lát esélyt arra az új palesztin vezetés, hogy a Hamasz palesztin terrorista szervezet felhagyjon az izraeli-palesztin békefolyamat kerékkötőjének számító fegyveres harccal - nyilatkozta a palesztin miniszterelnök, Mahmúd Abbász a Jediot Ahronot című izraeli napilapnak. Az interjút néhány órával azelőtt publikálta a lap, hogy Abbász Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel találkozott, hogy megvitassák Amerika és az ENSZ által is támogatott rendezési tervet.

Abbász jövő héten intézkedik

A találkozó feladata továbbá előkészíteni a jövő hétre tervezett a jordániai Akaba városában tartandó csúcsot, amelyen számos közel-keleti vezető és az amerikai elnök is részt vesz majd, hogy tárgyaljanak a közel-keleti rendezési tervről.

"Hiszem, hogy a jövő héten tűzszüneti megállapodást köthetek a Hamasszal" - áll az interjúban, ahol a palesztin vezető abbéli reményét is kifejti, hogy hasonló megállapodást sikerülhet aláírni a másik palesztin szervezettel, az Iszlám Dzsiháddal is. Bár velük ez ügyben még nem találkozott.

Abbász hivatalba lépésekor ígéretet tett arra, hogy felszámolja a több százak életét követelő merényleteket. Jasszer Arafatnak korábban azért kellett nemzetközi nyomásra megválnia posztjától, mert képtelen volt hatást gyakorolni a palesztin erőszakszervezetekre.

A Hamasz benne van - feltételekkel

"A Hamasz tárgyalni fog a tűzszűnetről" - mondta csütörtökön Mahmúd Alzahar Hamasz-vezető egy izraeli rádiónak nyilatkozva, és a szervezet még aznap három feltételhez kötötte a Hamasz-fegyverek elnémulását: az izraeli hadsereg palesztinok ellen irányuló akcióinak befejezése; palesztin foglyok szabadon bocsátása; az izraeliek kivonulása a Gázai övezetből valamint Ciszjordániából.

Az útiterv szerint a rendezés első szakasza akkor kezdődhet meg, ha mindkét fél, izraeliek és palesztinok egyaránt felhagynak az erőszak alkalmazásával és elismerik egymás biztonsághoz és államisághoz való jogait.

Izrael is benne van - feltételekkel

A csütörtöki találkozón a palesztin küldöttség - a Hamasz feltételeinek megfelelően - egy a Palesztin államot elismerő hivatalos nyilatkozat meghozását fogja kérni Saronéktól - számolt be az AP-nek a palesztin tájékoztatási miniszter, Nabil Abu Amr.

A nyilatkozat kiadására fel van készülve az izraeli vezetés, ám ezt az izraeliek ellen intézett támadások beszüntetéséhez kötik. Ez ugyan nincs benne a mindkét fél által támogatott útitervben, és az Egyesült Államok sem kíván hozzányúlni a meglévő szöveghez, valamiféle megállapodás mégis valószínűnek látszik.

A palesztin vezetés kérni fogja továbbá az izraeli hadműveletek beszüntetését a palesztin területeken. Az izraeli hadsereg legutóbb Dzsenín városába hatolt be, ahol tűzharcban megölték az Iszlám Dzsihád egyik katonáját.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.