Elemér
5 °C
16 °C

Jessica Lynch mégsem amnéziás?

2003.05.30. 14:38
Nem beszélnek Jessica Lynch szülei lányuk kalandjairól, amelyek részleteit a BBC és az AP szerint a Pentagon drámaian eltúlozta. Az iraki fogságból kiszabadult lány apja szerint a családnak most nem a politikával kell foglalkoznia.
"A háború körüli politizálás egyáltalán nem foglalkoztat minket, nekünk Jessica a fontos" - mondta Lynchék családi barátja, egy serifhelyettes az AP tudósítójának.

Médiashow volt csupán?

Másfél hete a BBC dokumentumfilmje arról számolt be, hogy a hadsereg alaposan kiszínezte Lynch kalandjait, az akciót túlzó állításokkal és látványos helyszíni felvételekkel hozta nyilvánosságra.

Valójában azonban nem is volt szükség harcra, állítja a brit hírcsatorna, a katonák vaktölténnyel lövöldöztek a násziríjai kórházban. A BBC értesüléseit később az AP amerikai hírügynökség is megerősítette, a szemtanúk nem számoltak be iraki ellenállásról.

Pentagon-vizsgálat indult

Az ügyben a Pentagon belső vizsgálatot indított, amely a napokban lezárul, de kiszivárogtatott információk szerint már annyit lehet tudni, Lynch valószínűleg nem vehetett részt a harcban, mivel súlyosan megsebesült a rajtaütés során. A Pentagon verziójában Lynch az utolsó golyóig harcolt.

A BBC-nek nyilatkozó iraki orvosok tagadták, hogy Lynchet kínozták volna és hogy lőtt és szúrt sebe is lett volna. Állításuk szerint a háborús körülmények közepette is a lehető legjobb ellátást biztosították a hadifogolynak.

A memóriája az apja szerint rendben van

"Nem a mi feladatunk nyilatkozni a történtekről, folyamatban lévő vizsgálatról van szó - hárította el az újságírói kérdéseket nyugat-virginiai otthonában Lynch apja, Greg Lynch, majd hozzátette - senki nem tiltotta meg, hogy nyilatkozzunk, de a fő gondunk most az, hogy Jessica meggyógyuljon."

A lassanként felépülő Jessica a hivatalos álláspont szerint egyáltalán nem emlékezik a történtekre, mivel amnéziája van, ezért ő nem tud beszámolni a történtekről. Ugyanakkor a CNN-nek válaszoló apa a lány emlékezőképességét firtató kérdésre annyit mondott, az ugyanolyan jó, mint mikor otthon volt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.