Natália
-3 °C
8 °C

A volt alkancellár rejtélyes halála

2003.06.05. 15:10
Ejtőernyős ugrás közben csütörtökön meghalt Jürgen Möllemann volt alkancellár, a német Szabaddemokrata Párt (FDP) vezető politikusa, aki az utóbbi időben antiszemita nézeteiről híresült el. A rendőrség szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a képviselő öngyilkosságot követett el, miután ügyészi vizsgálat kezdődött ellene adócsalás gyanúja miatt.
Ejtőernyős ugrás közben halt meg Jürgen Möllemann 57 éves német politikus Észak-Rajna-Vesztfáliában lakóhelye, Marl városa fölött.

Az n-tv német hírcsatorna szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy Möllemann körülbelül 1600 méter magasságban kiakasztotta a főernyőt, s nem nyitotta ki a pótejtőernyőt. A rendőrség nem zárja ki, hogy Möllemann öngyilkosságot követett el, amelynek oka az ellene indított ügyészségi eljárás lehetett.

A halálos ugrás az után történt, hogy feloldották Möllemann képviselői mentességét és nemzetközi razzia kezdődött ellene. Az 57 éves politikus ellen több ügyészségi vizsgálat is folyt adócsalás, hűtlen kezelés és a párttörvény megszegésének gyanújával.

Házkutatást rendeltek el többek között házában, érdekeltségi köréhez tartozó ingatlanokban Németországban, átkutatták berlini képviselői irodáját, bankáházakat Lichtensteinben és Luxemburgban valamint spanyolországi nyaralóját. A politikus ellen ügyészségi vizsgálat folyt egyebek között adócsalás, hűtlen kezelés és a párttörvény megszegésének gyanúja miatt.

Alkancellár és szórólapos

Möllemann 1992-93-ban, karrierjének csúcspontján, gazdasági miniszter és alkancellár volt Helmut Kohl kormányában. Posztjáról kénytelen volt lemondani, mert hivatali helyzetével visszaélve lobbizott egyik rokona érdekében.

Möllemann a tavaly őszi németországi választások idején híresült el antiszemita kijelentéseivel és szórólapjaival, amelyeket a választások előtt dobáltatott be a szavazók postaládájába. Möllemann pártja, az FDP ezután vizsgálatot indított, ahol megállípották, hogy a szórólapok 840 ezer eurós költségét Möllemann illegális pénzekből finanszírozta, a későbbi nyomozás pedig kiderítette, a pénz egy része Líbiából származott. Möllemann cáfolta, hogy szélsőséges és populista kijelentéseit a választási kampány miatt tette volna.

Megvált a párttól

Möllemann a botrány kirobbanása után lemondott a tartományi elnöki tisztségéről és az FDP-frakció vezetéséről is. A képviselő korábban a párt alelnöki tisztjét is betölötte. Az FDP tagjai a párt gyenge választási szereplésével indokolták Möllemann menesztési szándékát, amelyet a képviselő végül nem várt meg. Később egy saját párt megalapítását is fontolgatta.

A német politikusok, tekintet nélkül pártállásukra és beállítottságukra megdöbbenésüknek adtak hangot.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!