Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Bush: A libanoni konfliktus egy szélesebb háború része

2006.08.15. 00:22
Az amerikai elnök szerint sokkal veszélyesebb lett volna a libanoni háború, ha Irán birtokában lenne az áhított atomfegyvernek. A washingtoni külügy szerint az ENSZ BT határozata Irán és Szíria vereségét hozhatja. Libanon még a héten 15 ezer katonát küld az ország déli részébe.

Az amerikai elnök és a washingtoni külügyminisztérium Irán és Szíria vereségének tartja a libanoni háborút és az azt lezáró fegyvernyugvást.

Irán és Szíria a háttérben

George Bush elnök szerint a Közel-Kelet történelme fordulóponthoz érkezett, a Hezbollah gerillái vereséget szenvedtek az Izraellel vívott egy hónapos közel-keleti háborúban. Az amerikai elnök a washingtoni külügyminisztériumban tett hétfői látogatásakor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, mennyivel veszélyesebb lenne ez a viszály, ha Irán birtokában volna az általa áhított atomfegyvernek. Bush arról beszélt, hogy a libanoni konfliktus egy szélesebb, a szabadság és a terror közötti háború része. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy Irán és Szíria az elsődleges támogatója a Hezbollahnak, amely két izraeli katona elhurcolásával kiprovokálta az összeütközést. A több mint 900 halálos áldozatért és a dél-libanoni pusztításért a Hezbollahot terheli a felelősség - szögezte le.


Dick Cheney, George W. Bush és Condoleezza Rice (fotó: AFP)

George Bush, a nemzetbiztonsági tanácsadóival folytatott egyeztetések után azt mondta a sajtónak, hogy az ENSZ BT tűzszüneti egyezménye "fontos lépés előre, amely hozzájárul ahhoz, hogy az erőszak véget érjen". Reményét fejezte ki, hogy a fegyvernyugvás tartós lesz. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Libanon nem lehet erős demokrácia, ha a Hezbollah államként működik az államon belül, hiszen a mostani válságot is az okozta, hogy a szervezet a libanoni kormány tudta nélkül támadta meg Izraelt.

A harcoló felek már nem látják ilyen egyértelműen a győztes kilétét: a Hezbollah és Izrael is sikernek ítéli a több mint egy hónapig tartó háború lezárását.

Washingtonban cáfolják a segítséget

Bush szerint az olyan törékeny demokráciákban, mint Libanon és Irak, a szabadság terjesztése a leghatékonyabb módja annak, hogy le lehessen győzni a terroristák "gyűlöletes ideológiáját". Az önkényuralom és a terror elleni háború azonban nehéz lesz és több áldozatot fog követelni - figyelmeztetett.

A The New Yorker című hetilap névtelenséget kérő külügyi és hírszerzési források alapján a hét végén arról cikkezett, hogy a Hezbollah elleni harcok megtervezésében az Egyesült Államok segítséget nyújtott Izraelnek. A lap szerint Washington már a két izraeli katona elrablása előtt rábólintott a síita szervezet ellen indítandó hadjáratra, és a Hezbollah szétzúzását mintegy "előjátéknak" szánta az iráni nukleáris létesítmények elleni megelőző amerikai csapásméréshez. Az amerikai kormányzat cáfolta az állítást.

Szíria és Irán veresége

A washingtoni külügy is szélesebb összefüggésekre koncentrál a konfliktus lezárásával kapcsolatban. Sean McCormack szóvivő szerint Irán és Szíria stratégiai kudarcot szenved, ha a Biztonsági Tanács által elfogadott határozatot teljes mértékben megvalósítják a felek. A szóvivő rámutatott, hogy az 1701-es számú határozat megvalósításának esetén Libanonban megerősödik a demokrácia, valamint stabilizálódik a helyzet az izraeli-libanoni határ mentén. A pénteken egyhangúlag elfogadott BT-határozat megtiltja Iránnak és Szíriának, hogy továbbra is fegyvereket szállítson a Hezbollahnak, illetve támogassa a szervezetet - mondta McCormack, hozzátéve, hogy a határozat lehetővé teszi a libanoni kormány fennhatóságának kiterjesztését is.

Két évvel ezelőtt a Biztonsági Tanács határozatban követelte a Hezbollahtól, hogy szerelje le harcosait, s ezt most is megismételte. Az amerikai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy amennyiben teljesítik mindkét határozat előírásait, az kudarc lesz a Hezbollah számára.

Libanon bevonul Dél-Libanonba

A libanoni védelmi miniszter már hétfőn közölte, hogy ezen a héten 15 ezer katonát vezényelnek a Lítáni-folyó térségébe. Eliász Murr elmondta, hogy a libanoni katonák a folyó északi partján fognak állásokat kiépíteni. Az 1701-es számú BT-határozat amellett, hogy az Izrael és a Hezbollah síita szervezet közötti harcok beszüntetésére szólította fel a hadban álló feleket, kérte azt is, hogy az izraeli határtól északra egy bizonyos dél-libanoni területen nemzetközi békefenntartó és libanoni katonák részvételével alakítsanak ki egy ütközőövezetet, amely távol tartja egymástól az ellenséges erőket. Murr arról nem tett említést arról, hogy a libanoni katonák a későbbiekben a folyó déli partvidékére is átmennének.

Jelenleg az ENSZ libanoni kontingense, a 2 ezer fős UNIFIL igyekszik átvenni a kivonuló izraeli haderő nyomán keletkező ellenőrzési vákuumot. Murr szerint a nemzetközi csapatok első egységei előreláthatólag mintegy 10 nap múlva érkeznek meg a térségbe.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!