Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Bush támogatja a teheráni diákokat

2003.06.16. 18:36
Nem kérnek az ajatollah isteni kiválasztottságából a rezsim ellenes tüntetők Iránban. A hatodik napja tartó megmozdulásokban eddig egyes hírek szerint 140 embert tartóztattak le, ötven körül is lehet a sérültek száma. Bush kiáll a szabadságjogokért, az iráni vezetés tiltakozik a beavatkozás miatt.
Ne legyen Isten földi képviselője többé, akinek szava megkérdőjelezhetetlen, szólították fel Ali Hamanei iráni ajatollahot, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetőjét Teheránban iráni értelmiségiek.

A népnek joga van bírálni a vezetőket

A levél aláírói - egyetemi oktatók, diákok, írók és politikai aktivisták - egyebek mellett azt követelik Hameneitől, hogy tartozzék felelőséggel az iráni nép iránt.

"A népnek joga van ellenőrizni és bírálni a vezetőit, továbbá eltávolítani őket a hatalomból, ha nincs megelégedve velük" - áll a levélben.

A szabadság iránti vágy

Időközben az iráni külügyi szóvivő reagált George Bush amerikai elnök azon kijelentésére, amely szerint a múlt heti iráni tüntetések mozgatója a szabadság iránti vágy.

"Tudatlanságból, vagy rosszindulatból és az Iránnal szembeni ellenséges érzületből fakad" - idézte a szóvivőt az AP, amerikai hírügynökség.

Aggresszívabb eszközök

Korábban Amerika és Irán megszakították a háttértárgyalásokat is, amerikai lapértesülések pedig arról számoltak be, Amerika kész aggresszívabb eszközökhöz is nyúlni a teheráni rezsim megbuktatásáért.

Teheránban már hatodik napja folynak a diáktüntetések, legutóbb lövéseket is lehetett hallani. Az elmúlt öt éjszakán emberek ezrei indultak el gépkocsikon az Amir Abad diáknegyed felé, amelyet a szélsőséges forradalmi gárdisták őriznek.

Száznál több letartóztatás

A dpa német hírügynökség szerint a letartóztatások száma eléri a 140-et. Egyes források tizenkettő, mások ötven sérültről tettek említést.

A teheráni rendőrparancsnok közölte, a rendőrség 30 embert vett őrizetbe garázdaság vádjával, de azt nem mondta vajon a letartóztatottak a rezsim elleni tüntetés résztvevői vagy a szélsőségesek-e - írja a BBC.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.