Dömötör
11 °C
14 °C

Botrány előtt a Fehér Ház?

2003.06.19. 17:54
Bushnak egyre élesebb támadásokkal kell szembenéznie az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében. Az sem kizárt, hogy szövetségeséhez, Blairhez hasonlóan súlyos belpolitikai botrányba sodródhat. John Kerry, az elnökjelölt-esélyes demokratán ez nem múlna, szerinte nemcsak Bush, de Amerika hiteléről is szó van. Eközben megkezdődtek kongresszusi vizsgálatok.
George Bush amerikai elnököt újabb támadás érte, amiért a demokraták egyik legtekintélyesebb képviselője szerint eltúlozta az iraki tömegpusztító-fegyverek jelentette fenyegetést, amely elsőszámú indoka volt a háború megindításának.

Mindenkit félrevezetett

John Kerry demokrata képviselő, a 2004-es elnökválasztás egyik esélyes elnökjelöltje azzal vádolja Busht, hogy mindenkit félrevezetett, és ígéretet tett arra, hogy a kongresszus alaposan megvizsgálja a tömegpusztító fegyverek kérdését.

Mint ismeretes korábban több titkosszolgálati szakértő és volt tisztviselő is arról nyilatkozott, hogy a vezetés sokszor nem várta meg őket az információk bizonyításával, vagy egyszerűen tudtuk nélkül hozták nyilvánosságra azokat. A kormányzat szerint azonban a CIA nem kommunikálta megfelelően kételyeit.

Megkezdődtek a vizsgálatok

Az amerikai kongresszus mindkét házában megkezdődtek a vizsgálatok. Szerdán az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága megkezdte azokat a meghallgatásokat, amelyekkel tisztázni kívánják, milyen hírszerzési értesülésekre alapozta az iraki háború megindítását az amerikai kormány.

A vizsgálat első napján arra keresték a választ, milyen eszközökkel kutattákaz iraki fegyverarzenált, és hogyan juottak arra a megállapításra, hogy Irak tömegpusztító fegyverrel rendelkezik.

A bizottság a CIA azon kulcsfontosságú megállapítását vizsgálta, amelyek szerint Irak egy évtized alatt akár atomfegyvert fehjleszthet ki, biológiai és vegyi fegyverrel már rendelkezik valamint rakétáinak hatótávolsága jóval nagyobb a megengedettnél.

Nem engedem ki Busht a slamasztikából

Bár még hivatalosan nem kezdődött meg az amerikai elnökválasztási kampány, a demokrata ellenzék nem hagy ki egyetlen lehetőséget sem, hogy kritizálhassa a Bush-adminisztrációt, legyen az a sokáig szentnek és sérthetetlennek tartott kül- és biztonságpolitika.

"Nem engedem, hogy [Bush] a kimásszon a slamasztikából a kampányidőszak végéig; különös tekintettel Amerika és az ő hitelességének kérdésére. - nyilatkozta Kerry - Ha hazudott, úgy nekem is hazudott."

Nem vizsgálat, hozzáértők kellenek

Meg fogják találni a tömegpusztító fegyvereket, hangsúlyozta ugyanakkor Douglas Feith, republikánus képviselő a BBC-nek, és hozzátette, az, hogy nincsenek meg a bizonyítékok, még nem jelenti azt, hogy a háború elhibázott lett volna.

Feith úgy fogalmazott, hogy a vezetés azon van, hogy kiderítse, mi folyik az országban, különös tekintettel a tömegpusztító fegyverek ügyére.

Bush bosszús

Bush elnök eközben a háborúban legelkötelezettebb szövetségesének számító Tony Blair brit miniszterelnöknek próbál támogatást nyújtani, aki hatéves hivatali idejének legsúlyosabb botrányát éli meg. "A Blairt ért vádaknak nincs alapjuk" - jelentette ki Bush. A BBC tudósítója szerint ugyanakkor az elnök nem tűnt magabiztosnak, inkább gondterheltnek és bosszúsnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.