Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Újra Irakban a magyar katonák

2005.06.21. 07:17
Bár a Honvédelmi Minisztérium tavaly december azt közölte, az iraki magyar misszió katonái és felszerelése kiköltözött az al-hillai táborból, az MTV híradója szerint 35 magyar katona titokban utazott ki, hogy a maradék felszerelést hazaszállítsa.

Harmincöt magyar katona utazott titokban Irakban, hogy összecsomagolja és elszállítsa a tavaly missziót teljesítő magyar szállítózászlóalj kint maradt felszerelését, értesült az MTV híradója.

A köztévé szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) biztonsági okokból hallgatott a katonák kiutazásról. A misszió a híradó információi szerint egy hónapig tart.

Az utolsó magyar katona tavaly december 20-án hagyta el Irakot, és a HM akkori közlése szerint a katonák felszereléseit és technikai eszközeit "átcsoportosították a hadszíntérről", amely a misszió helyszínéről, al-Hillától a 670 kilométerre lévő Kuvaitba szállítást jelentette.

Másfél éves misszióban egy hősi halott

Az első magyar katona 2003 júliusában érkezett meg az Irak középső részén, Babilon tartományban lévő al-Hillába. Az alakulat másfél év alatt 642 szállítási feladat során 50 ezer tonnányi árut - humanitárius segély, élelmezési, ruházati, erődítési anyagok - szállítva 2,5 millió kilométert tett meg.

A misszióban egy magyar katona, Nagy Richárd szakaszvezető hunyt el, miután egy magyar menetoszlop ellen pokolgépes támadást hajtottak végre iraki lázadók.

Az Országgyűlés 2004. november 15-én elutasította azt a határozati javaslatot, hogy 2005. március 31-ig maradjanak a magyar katonák Irakban. Ezt követően a miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő nyártól egy 150 fős kiképzőosztagot küld Magyarország Irakba, ám erre egyelőre nem érkezett felkérés az Egyesült Államok részéről.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.