Szabina
4 °C
12 °C

A Hamász tűzszünetet fogadott el

2003.06.25. 20:14
Beszüntetnek minden támadást az izraeliek ellen - erről állapodott meg a három legjelentősebb radikális palesztin szervezet, köztük a Hamász is. Arafat már áldását adta a megállapodásra, és a hivatalos bejelentést is nemsokára megteszik. Bush továbbra is kételkedik mind a Hamászban, mind Arafatban. Rantiszi palesztin vezető szerint a tűzszüneti megállpodás hazugság.
Háromhónapos tűzszünetet fogadott el a három radikális palesztin szervezet, a Hamász, az Al-Aksza Mártírjai és az iszlám Dzsihád szerdán, jelentették be palesztin tisztviselők. A tűzszűneti megállapodást elküldték Jasszer Arafatnak palesztin elnöknek, aki áldását adta az ügyletre, és kifejtette, most már Izraelen a sor, hogy beszüntesse a radikális vezetők elleni akciókat, és elfogadja a palesztin szervezetek felajánlotta tűzszünetet - számolt be a CNN.

Egyidejű izraeli támadás

A megállapodás azt jelentheti, hogy folytatódhat az amerikai külügy által javasolt "békeútiterv", amely az utóbbi hetekben teljesen megakadt a palesztin terrorszervezetek és az izraeli hadsereg folyamatos akciói miatt. A két fél általában egymásra mutogatott.

Ugyanakkor azzal egy időben, hogy megszületett a tűzszüneti egyezmény, az izraeli erők csapást mértek egy Hamasz-alakulatra, amely az izraeli hadsereg szóvivője szerint aknavetővel készült merényletet készült elkövetni. Az izraeliek rakétával támadtak a több autóból álló konvojra.

A támadás során két járókelő meghalt és tizenegyen megsebesültek, a Hamász-tag célszemély Mohamed Abu Sziám megmenekült, de egy lábát amputálni kellett.

Rantiszi szerint az egész hazugság

"Mindez hazugság" - mondta szerda este Abdel Aziz Rantiszi Hamasz-vezető, számolt be a Háárec izraeli lap. A megállpodást sem a palesztin, sem az izraeli hatóság részéről eddig hivatalosan nem erősítették meg, és az Iszlám Dzsihád egyik tisztviselője is Rantisziéihez hasonló szavakkal illette a felröppent híreket.

Rantiszi az izraeli légierő támadására reagált.

Hivatalos bejelentés Kairóban

A tűzszüneti egyezmény hivatalos bejelentése várhatóan az egyiptomi fővárosban, Kairóban várható, ahol a szervezetek vezetői összegyűltek már.

A megállapodás szövege tartalmazza, hogy a radikális szervezetek befejeznek három hónapra mindenfajta támadást, így elég valószínű, hogy ebbe az izraeli civileken kívül a katonák is beletartoznak.

Az útiterv megakadása

A szervezetekre már hetek óta nyomást gyakorol a palesztin miniszterelnök, Mahmúd Abbász, miután a jordániai Akvabában George Bush amerikai elnökkel, Ariel Saron izraeli kormányfővel június elején megállapodott, hogy folytatják az "útitervet", vagyis a palesztinok felhagynak az intifádával, az izraeliek pedig felszámolják az izraeli telepeket. Az útiterv az ENSZ, Oroszország és az Európai Unió együttműködésével készült.

Mahmúd Abbász akkor felszólította a radikális szervezeteket, hogy fogadják el ők is a jordániai megállapodást, ám azt a Hamász elutasította, mondván Abbász elárulta a palesztinokat.

Néhány nap múlva az izraeli hadsereg támadást intézett a Hamasz egyik vezetője ellen, amelyet Amerika, az Arab Liga és az ENSZ is elítélt. Ezután egymást követték az öngyilkos palesztin merényletek, és az izraeli hadsereg akciói magas rangú, főként a Hamász-vezetők ellen.

Bush: Hiszem ha látom

Mindenestre, ha a megállapodást valódi tűzszünet követne, Izrael várhatóan felhagyna a radikális vezetők likvidálásával, és volna esély folytatni a békefolyamatot. Arafat titkára mindenestre felszólította Amerikát, hogy gyakoroljon hatást az izraeli vezetésen.

"Hiszem, ha látom" - mondta Bush washingtoni sajtótájékoztatóján, aki már többször kifejezte kételyét mind a Hamásszal, mind Arafattal kapcsolatban.

Bush eközben Washingtonban találkozott Roman Prodival, az Európai Bizottság elnökével és az Európai Tanács soros elnökével, a görög miniszterelnök Kosztasz Szimitisszel az Egyesült Államok és az Európai Unió szokásos évi csúcsértekezletén.

Az Egyesült Államok egyebek között azt várja az Európai Uniótól, hogy erélyesen lépjen fel a Hamász palesztin szervezet ellen, nyilvánítsa hivatalosan terrorszervezetté annak politikai szárnyát és vágják el pénzügyi forrásait, valamint "mellőzék" Jasszer Arafatot, akit béke ellenségének tekint az amerikai vezetés.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!