Emánuel
3 °C
12 °C

Molotov koktéllal harcolnak a NATO-csúcs ellen tüntetők

2004.06.28. 12:18
Hétfőn kevesebben tüntettek ugyan az isztambuli NATO-csúcs ellen, de a rendőrökkel összecsapó kétezer felvonuló radikálisabb eszközökhöz nyúlt, és utcakövekkel és benzines palackokkal támadt a rendőrökre. Az összecsapásokban több rendőr és tüntető megsérült, a város több pontján még délelőtt is folytak az összetűzések.
Heves összecsapás robbant ki hétfő délelőtt Isztambulban, ahol a rendőrség vízágyúkat és könnygázt alkalmazva akadályozta meg, hogy benzines palackokkal felfegyverkezett tüntetők közelítsék meg a NATO-csúcsértekezlet helyszínét.

Amikor a kevesebb több

Könnygázt vetettek be
Tekintse meg képeinket - klikk!
Az összecsapásra a török nagyváros európai oldalán, a csúcsértekezletnek otthont adó kongresszusi központtól három kilométerre került sor. A tüntetésen mintegy kétezer ember vett részt, jóval kevesebben tehát, mint előző nap, a NATO-csúcs és George Bush amerikai elnök látogatása ellen tiltakozó, több tízezres isztambuli tömegmegmozduláson.

A résztvevők a jelek szerint sokkal radikálisabbak voltak, mint a vasárnapi tüntetők. Felszedett utcaköveket, valamint benzines palackokat dobáltak a rendőrökre, akik a vízágyúk és a könnygáz mellett gumibotokkal verték vissza az áttörési kísérletet.

A török tévék beszámolói szerint mind a rendfenntartó erők tagjai, mint a tüntetők közül többen megsérültek, s a rendőrök - akiknek akcióját páncélozott járművek is segítették - sok embert letartóztattak. A megmozdulás résztvevői közül néhányan áttörték a rendőrök sorfalát, és egészen közel jutottak a csúcs környékét lezáró kordonig.

A Taksim téren (Isztambul európai részének egyik főterén, a kordontól körülbelül 1 kilométerre) legalább hat kocsit felborítottak. Arra azonban esélyük sem volt, hogy megzavarják a csúcsértekezletet. A rendezvényt 26 ezer rendőr biztosítja, és - legalábbis az MTI-tudósítók tapasztalatai szerint - közülük több ezren a helyszín közvetlen környékét szállták meg.

Még folynak az összecsapások

Könnygázt vetettek be
Tekintse meg képeinket!
Egyes hírek szerint egy másik városnegyedben is összecsapás tört ki a rendőrök és tüntetők között, s a rendfenntartó erők itt szintén könnygázt, illetve gumibotot alkalmaztak. Ez a csata is három kilométerre volt a csúcs színhelyétől, itt állítólag még mindig tartanak az összetűzések.

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hívei a Boszporusz egyik hídján megpróbáltak kifeszíteni hétfőn egy óriási transzparenst, amelyen a NATO atomfegyvereinek felszámolására szólítottak volna fel. A rendőrség közbelépett, több embert letartóztatott.

A török hatóságok több helyszínt jelöltek ki a NATO-csúcs elleni esetleges tüntetésekre, de mindegyik jóval messzebb van a kongresszusi központtól, mint a hétfői összecsapások helyszínei. A hétfői tüntetéseket egyébként engedély nélkül tartották. A NATO-csúcsot és Bush elnök látogatását megelőző eddigi törökországi tüntetések viszonylag békésen zajlottak, egyedül egy szombat esti ankarai demonstráció torkollott összecsapásokba.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!