Judit
3 °C
6 °C

Nemi erőszak miatt perelik a brit katonákat

2003.07.02. 12:31
Kenyai nők százai perelhetik a brit védelmi minisztériumot, miután azzal vádolják a Kenyában állomásozó brit katonákat, hogy harminc éven keresztül folyamatosan megerőszakolták őket. A nőket egy brit ügyvéd képviseli, és minden jogi segítséget megkapnak az Egyesült Királyságtól - jelentette a BBC.
A maszáj törzshöz tartozó nők azért folyamodtak jogorvoslatért, mert állításuk szerint 1983 és 2002 között a lakóhelyük közelében, az ország középső részén fekvő Kenya-hegyen lévő kiképzőtábor brit katonái rendszeresen, csapatostul kényszerítették őket nemi közösülésre.

Hatszázötven nő perelne

A panaszosok közül mintegy száz nő rendelkezik rendőrségi vagy orvosi bizonyítékokkal, de összesen 650-en vallották magukat erőszak áldozatának.

Bár sokan jó üzletet láthatnak a dologban, Martin Day, a nőket képvsielő ügyvéd szerint nem valószínű, hogy a sértettek a remélt haszonért vállalnák az áldozat szerepét.

A helyi szokások szerint ugyanis a megerőszakolt nőnek megvetéssel kell szembenéznie, ha egy ilyen eset kitudódik. Egy ismert esetben például, a férj egyszerűen elkergette a házából az asszonyt.

Félvér gyerekek is jelentkeztek

A nőket most arra kérték, hogy a helyi hatóságoktól kérjenek igazolást, hol voltak, mit csináltak a kérdéses időszakban.

Megerősíteni látszik a tömeges erőszak tényét az is, hogy eddig mintegy negyven félvér fiatal jelentkezett, akik azt állítják, a nemi erőszak eredményeként születtek.

A kenyaiak már korábban is jeleztek

Az ügyvéd elmondta, hogy a kenyai hatóságok már többször jelentették az eseteket a brit tisztviselőknek, de az apparátus minden esetben szemet hunyt a beérkezett panaszok felett.

Az esetekről a minisztérium nem adott további felvilágosítást, mivel a brit katonai rendőrség jelenleg vizsgálja az ügyet.

Day egyébként nem először próbálja bíróság elé állítani a brit védelmi minisztériumot, tavaly 4,7 millió font (körülbelül 17,8 milliárd forint) kártérítést nyert azoknak a maszáj családoknak a számára, akiknek tagjai a brit hadsereg által "ottfelejtett" gyalogsági aknák miatt vesztették életüket vagy sebesültek meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.