Mária
-7 °C
3 °C

A CIA bezárta a bin Laden-részleget

2006.07.04. 17:43
Bezárta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) azt a részlegét, amely Oszama bin Ladenre, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérére és helyetteseire vadászott, jelentette kedden a The New York Times.

A vezető amerikai napilap úgy értesült, hogy a több mint tíz éve működő, Alec Station kódnevű részleget már a tavalyi év végén feloszlatták, és elemzőit a CIA terrorellenes központján belül más feladatokkal bízták meg.

Hírszerzési tisztségviselők elmondása szerint az átszervezés azt a nézetet tükrözi, hogy az al-Kaida már korántsem olyan hierarchikus szerkezetű, mint korábban, miközben a titkosszolgálatot egyre inkább aggasztja, hogy a nemzetközi terrorhálózat befolyása alatt álló csoportok bin Ladentől és helyettesétől, Ajman az-Zavahritól függetlenül kezdtek támadásokat végrehajtani.

A CIA tisztségviselői hangsúlyozták: bin Laden és helyetteseinek felkutatása továbbra is elsőszámú feladat, és a részleg feloszlatása nem jelenti azt, hogy alábbhagytak volna az erőfeszítések ezen a téren.

Véleményük szerint a lépés abból a megfontolásból fakad, hogy a CIA jobban kezelheti a nagyfokú veszélyhelyzeteket, ha a regionális irányzatokra összpontosít, semmint egyes szervezetekre vagy személyekre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.