Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

AIDS-es elítéltet végeztek ki Kínában

2004.07.10. 15:32
Bár a kínai miniszterelnök szokatlan nyíltsággal beszélt immár Kína "minden társadalmi rétegét" érintő, korábban agyonhallgatott HIV-fertőzésről, először végeztek ki AIDS-es elítéltet a kommunista országban. Kínában államtitok a kivégzések száma, de becslések szerint éves szinten eléri a tízezret is.
Első ízben végeztek ki Kínában AIDS-betegségben szenvedő elítéltet: a fiatalembert kábítószer-kereskedelem miatt ítélték el - jelentette szombaton az Új Kína hírügynökség.

Beszámolója szerint a 29 éves Aj Haj-tit (Ai Haitit) - aki tizenegy éve maga is kábítószeres - tavaly egy vonaton fogták el, s 382 gramm heroint találtak nála. Az Új Kína a legrémisztőbbnek mindazonáltal azt nevezte, hogy a fiatalember megfertőződött az AIDS-betegség kórokozójával.

A férfin pénteken reggel, méreginjekcióval hajtották végre a halálos ítéletet a délnyugat-kínai Hszi-csang (Xichang) városában.

A kivégzés két nappal előzte meg a vasárnap Bangkokban megnyíló, minden eddiginél nagyobb szabású nemzetközi AIDS-konferenciát.

Az egész társadalmat fenyegeti

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök egy, a kínai tömegtájékoztatás által szombaton ismertetett szokatlanul őszinte hangvételű beszédében az AIDS-elleni küzdelem fokozására tett ígéretet. A szörnyű betegség a politikus szerint ugyanis nem csak a hagyományosan veszélyeztetettnek tekintett csoportokat, hanem immár az egész kínai társadalmat fenyegeti.

Ven Csia-pao egyebek között a kábítószer-kereskedelem és a prostitúció visszaszorítását célzó szigorú intézkedéseket harangozott be a fenti cél elérése érdekében. Kínában a hivatalos adatok szerint 800 ezer AIDS-beteg van, de szakértők szerint ez szám sokkal magasabb. Az Egyesült Államok a napokban figyelmeztette az országot, hogy hat éven belül már 10 millió fertőzéssel kell számolnia. Kína először tavaly ismerte el hivatalosan, hogy léteznek az országban HIV-fertőzöttek.

A világ országai közül Kínában hajtják végre messze a legtöbb halálos ítéletet. A kivégzések száma államtitoknak számít, egy kínai parlamenti képviselő mindazonáltal korábban évente tízezerre becsülte a végrehajtott halálos ítéletek számát.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!