Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Sugárfertőzött gyerekek Irak kifosztott atomerőművénél

2003.07.16. 13:04
Egyelőre tíz kiló urán és uránszármazék hiányzik a többtonnás készletekből Irakban. A Szaddám-rezsim bukása utáni fosztogatások során a Tuvaita erőmű létesítményeit is kipakolták a helyiek, a tartályokat ivóvíz tárolására használták.
Nem alkalmas atomfegyver előállítására az a tíz kilogrammnyi nyers urán és uránszármazék, ami egy Bagdad melletti nukleáris létesítményből tűnt el a háborút követő időszakban, állapította meg Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója abban kedden New Yorkban nyilvánosságra hozott jelentésében, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának továbbított.

Tíz kiló tűnt el

El-Baradei jelentése szerint az Irak elleni háborút követő néhány napban nagy mennyiségű nyers uránt, illetve kismértékben dúsított uránszármazékot loptak el, illetve hordtak szét a Bagdadtól tizenkilenc kilométerre délre lévő Tuvaita atomerőmű raktárából.

Az atomfegyverek idegen kezekbe kerülése szempontjából azonban az eltűnt urán mennyiség nem számottevő, hangsúlyozza a NAÜ főigazgatója.

Piszkos bombát lehet

Ez a kis mennyiség is alkalmas lehet viszont úgynevezett piszkos bomba összeállítására, amely a detonáció mellett radioaktív szennyeződéssel borítja be az érintett területet.

A raktárban több száz tonna természetes urán, illetve két tonna dúsított uránszármazék volt, és ebből a mennyiségből gyakorlatilag csupán tíz kilogrammnyi hiányzik, a többit megtalálták az erőmű, illetve a környező falvak területén széthordva, szétlocsolva és kiöntve.

A szervezet már figyelmeztetett

Pedig a NAÜ már áprilisban figyelmeztette a szövetséges erőket, hogy különösen fontos lenne a nukleáris létesítmények azonnali biztosítása. A NAÜ megfigyelőit csak június elején engedték be Irakba.

A Tuvaita erőmű az Irak elleni háborúban néhány napig őrizetlenül maradt, az amerikaiak ugyanis a létesítményt őrző iraki csapatok elmenekülése után április 7-ig egyáltalán nem őrizték az erőművet.

Ívóvíz az urántartályban

A környékbeli falvak lakói ezalatt az idő alatt kirabolták az épületet, az urántartályokat kiürítették - a tartályok tartalmának legnagyobb részét a NAÜ emberei megtalálták az intézmény területén a padlón kiöntve -, és a tartályokat ivóvíz tárolására használták.

A helyiek már betegek

A Reuters értesülése szerint számos szemtanú igazolta, hogy a Tuvaita erőmű környékén a falvakban a sugárzás okozta betegség tünetei jelentkeztek, főként gyermekeken.

Ennek ellenére az amerikai hadsereg nem engedélyezte a NAÜ-nek, hogy megvizsgálja a helyiek egészségügyi állapotát, és az erőmű létesítményeiben is korlátozta az ügynökség munkáját.

Már rendbe rakták a helyiségeket

A NAÜ alkalmazottai az urán zömét összegyűjtötték, de feltétlenül szükség van arra, hogy az amerikai hatóságok mindent megtegyenek a hiányzó radioaktív anyag felkutatására, még ha az nukleáris fegyver előállítására nem is alkalmas, hangsúlyozta el-Baradei.

A NAÜ főigazgatója jelentésében felkérte az amerikai hatóságokat arra is, hogy biztosítsák az iraki nukleáris létesítmények védelmét és sérthetetlenségét.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!