Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Révkomárom: a szlovák neonácik nem vétkesek

2005.07.20. 19:25
Valószínűleg két-három magyar szélsőjobboldali ellen fognak vádat emelni Szlovákiában, amiért részt vett és kisebb botrányt okozott a Szlovák Testvéri Közösség nevű neonáci párt tüntetésén Révkomáromban. A szlovákokat vétlennek találta a rendőrség.

Vétlennek minősítette a révkomáromi járási rendőrkapitány azokat a Révkomáromban felsorakozott szlovák szélsőjobboldaliakat, akik a helyszínre érkezett magyarországi szélsőjobboldali ellentüntetők csoportjával június 5-én szócsatába keveredtek, és csak a közéjük állt rendőri erők akadályozták meg a tettlegességet. Ezzel szemben a magyar csoport néhány tagja ellen vádat emelnek.

Atomfegyvert Szlovákiának!
A szlovák szélsőjobboldaliak ellen egy ismeretlen személy feljelentést tett Szlovákia legfőbb ügyészségén, mert a párt programját egyértelműen fajgyűlölőnek találja. A SME című liberális polgári lap hétfői ismertetetéséből tudni lehet, hogy a Szlovák Testvéri Közösség az ország demokratikus rendjének felszámolását, a NATO elhagyását, az egyházak többségének betiltását, a nemzeti kisebbségek társadalmi kirekesztését, a kisantant felújítását és a rendi társadalom létrehozását tűzte ki célul, és olyan tömegpusztító biológiai és vegyi fegyverek, valamint atomfegyver beszerzését tartja ajánlatosnak, amelyek Szlovákia fenyegetettsége esetén az ellenséges területen, Magyarországon is bevethető lenne.
A Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű párt emberei a két szláv hittérítő, Cirill és Metód emléknapján vonultak fel a vegyes lakosú szlovákiai városban.

Öltözékük a Hitler csatlósállamaként létrejött szlovák fasiszta állam félkatonai szervezetének, a Hlinka-gárdának az egyenruháit idézte.

Cirill és Metód nem kaphat szobrot

A felvonulás előzménye az volt, hogy Révkomáromban a helyi önkormányzat évek óta nem járul hozzá a két hittérítő monumentális szobrának köztéri felállításához az építési törvényre hivatkozva.

A Matica Slovenská nevű hazafias intézmény székházának homlokzatán engedély nélkül elhelyezett szobor elé felsorakozott szlovák szélsőjobboldali csoport az akciót előre bejelentette, ezért nem sértett törvényt.

A járási főkapitány a rendőrség döntését azzal indokolta, hogy az SP egyenruhásai az ünnepség során nem követtek el törvénysértést, ellentétben a magyar ellentüntetőkkel, akik többször kimondták a "Heil" náci köszöntést. Ezt videofelvételek bizonyítják.

Két vagy három magyar állampolgárságú személy ellen fognak vádat emelni; arról csak a vádirat elkészülte után születik döntés, hogy az eljárást Szlovákiában, vagy Magyarországon folytatják-e le a magyarok ellen.

Tiltakoznak a helyiek

Révkomáromban eközben az önkormányzat vezetői és a zsidó hitközség is tiltakozását fejezte ki a békésen nosztalgiázó szélsőjobboldaliak miatt. A szlovákiai nácik összesen 70 ezer zsidót hurcoltak haláltáborba, 2500-t Révkomáromból.

(Az SP fekete egyenruhásai egyébként egy hete leköpdösték Kossuth Lajos rozsnyói szobrát és annak eltávolítását követelték.)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.